蘊藏奢雅於無形 淬釀緻韻入朗境

【本文由OPEN編輯部撰寫】

設計概念Design Concept

若現若隱、忽明忽暗,循步向前,大坪數空間尺度,石紋木理相間鋪排,盡顯悠然韻致。因著擔任理財規劃師的屋主,大量的聚會及會議需求,希望家宅風格「奢而不華,簡而不凡」,於城市的喧囂之外,闢一處靜謐的私人招待所。因此我們拆除隔間,打通客餐廳場域,以沉穩色為基底,運用線條、光源變化,形構自然山景樣態,延續室外的路樹光景,引景入室虛實相融。

為求視覺上的俐落齊整,御坊室內設計 張博昱 設計總監、高慧雅 設計師 利用曲面和線版,將所有電器管線及收納機能,收束於天花板和壁面之內。弧形天花象徵流水,拼接石板寄寓靠山,大片落地窗迎納光與風,自玄關的粼粼水花流瀉一室,挹注「風生、水起、光亮」的聚財意象,內斂而風雅。看似張形時則藏形,於有形之中蘊藏無形,因之命名為《藏.韻》,典藏屋宅的大氣風韻。

A spacious open concept space encompasses stone and wood patterns revealing a grand style. Due to the homeowner working as a financial planner, the home has to implement a lot of gatherings and meetings. Therefore, we created this project as a mesmerizing vacation home in simple luxury outside the hectic urban. Removing partition walls, we integrated the living room and the dining room and shaped a mountain view in a dark color scheme. The virtual mountain image blends with the outdoor greenery in the interior via various lighting fixtures and trim features.

Yufang Design’s design director Chang Po Yu, designer Kao Hui Ya concealed the electric wires and storage cabinets in the curved ceiling and decorative wall panels to make a clean and clutter-free view. The faux ceiling symbolizes the water flows, and the spliced stone panels play as a backing mountain. A large French window invites the natural light and wind, echoing the water splashes at the entryway. The vacation home comprehensively collects the wealth charm of Feng-Shui, distinctively and understatedly. Thence, we named the project “Treasure of Charms’’.

設計手法 Design Techniques

選材佈局 挹注聚財意象

Materials & Configuration of Inviting Wealth Approaches

呼應業主的金融背景和職業需求,我們運用風水學理,注入「聚財」意象——玄關處選用大理石地坪,接續鍍鈦屏風,置入電鍍的水花擺件,象徵潺潺流水。大片天花板採曲面造型,連接客、餐廳場域,內嵌間接照明,延續粼粼波光意境。整面電視牆選以金色山脈石材,沙發背牆拼接岩灰石紋板,形塑山石走勢,山水綿延層巒疊嶂。由玄關至公領域,放眼望去前低後高,前有流水背有靠山,寄寓財運流通漸入佳境。

We practiced an ushering in wealth and prosperity approach of Feng-Shui philosophy to associate the homeowner’s financial career. Imagery related to flowing water began with the entryway marble flooring, titanium-plated room divider, and the electroplating art of splashes. A large area of curved ceiling connects the living room and the dining room; besides, we installed recessed indirect lighting to present shimmering water flow charms. Moreover, the black granite TV wall worked in concert with the decorative stone wall panels behind the sofa; the rocky elements shaped extensive mountain images. Taking a glance from the entryway, the flowing stream and a backing mountain from low to high configuration seamlessly indicate a fortunate image.

空間整合 美型機能兼具

Aesthetic & Functional Open Layout Plan

為使宅邸更顯敞朗大氣,我們破除實體隔間,依照屋型及梁柱整合動線——包覆電路管線,埋藏收納櫃體,使整體視覺收束齊整。公領域天花板利用流線造型順勢連接,而非單純的模組化接線,並運用CNC切割工法,空間完全沒有浪費,同時減少現場廢棄物及施工時間,進而達到淨零減碳。沙發背牆一側與通往私領域的廊道,以層疊拼接造型,做為實牆及儲藏空間,串接視覺連續性,美型與機能兼具。

We broke down the partition walls and planned the circulation following the beams and columns to build a broad and grand home. Taking advantage of the curved ceiling pattern, we organized the wiring system in the cabinetry rather than a modular power supply. Additionally, we utilized CNC cutting machinery that helped save working time and reduce waste. Eco-friendly technology also presents perfect accuracy of space usage. The storage spaces were covered behind the wall along the hallway in a serial pattern from the sofa background wall to the private domains. The hallway piece-together design was amazingly aesthetic and functional.

完善規劃 滿足會議需求

Comprehensive Equipment Satisfies Conference requirement

由於日常的會議需求,考量賓客的行步動線及舒適度,我們打通客、餐廳空間,以玄關屏風隱約劃分場域,透過雙向的連通走道,建構開放式格局。全室採用智能聲控系統,便於控制燈源、電器、開窗,並置入全熱交換器,以除濕控溫、調節空氣品質。天花板及牆面,亦強化隔音工程,降噪40分貝,避免聲響干擾,使會議行進無虞。我們也特別在玄關後方及吧台一側,嵌入整面烤漆玻璃做為白板牆,方便會議紀錄,行到之處隨筆書寫。

To meet the requirement of frequent meetings, we built an open space implementing the guests' smooth moving flows. The room divider at the entryway unobtrusively separated dual paths access to the public areas. Enhanced facilitation, the voice control technology was applied to the lighting, electric appliances, and windows. In addition, we installed energy recovery ventilation to provide high air quality. To prevent noise interference during meetings, we enhanced soundproofing constructions of the ceiling and walls. By the acoustic treatment, the noise level performs a 40 dB reduction. Furthermore, mount two pieces of lacquered glass that served as writing boards on the back of the room divider and the side of the counter. They are handy for taking notes randomly.

玄關

Entryway

在玄關處築一道屏風,悄然定義場域分界,後透過雙向連通的走道,使公領域隔而不隔、界而未界,建構流暢的動線與開闊視野。而玄關做為家的門面,我們於此置入展館藏品的意象,在映入眼簾處覆上一層鍍鈦,擺上水花造型的藝品,由曲面天花入內開展,形構流水般的意境,象徵財源廣進、源源不絕。而屏風後方的空間,亦不做浪費,內嵌櫃體擴充收納機能;並將門片選用烤漆玻璃,便於會議記錄之用,使美型與功能兼具。

We built a statement divider unobtrusively to distinguish separate spaces while creating dual access to the public area. In this manner, the room divider implemented a spacious feel and smooth flow. The entryway as the window dressing of the home, we staged an artwork of water splashes on a titanium-plated golden background shelf, which presented a gallery-like scene. This artwork of fluid pattern integrating the curve-shaped ceiling design symbolizes abundant wealth coming generously. At the back of the divider was installed a cabinet with lacquered glass doors; the aesthetic and functional lacquered glass served as a writing board for conducting meetings.

客廳

Living Room

敞朗的客廳場域,注入沉靜深灰色調,帶來安定穩重的效果。大片純白天花板平衡色溫,以弧線曲面延續玄關流水意象,直至餐區串連整體視覺,流通的動線使客、餐廳相容一室。天花的線性語彙,並非是為了做造型,而是依循梁柱結構,將電路管線埋藏於此。

電視牆選用金色山脈大理石材,形塑恢宏氣勢,沙發背牆以環保PU板,拼接山岩意象,並置入儲藏室;兩相呼應室外行道樹,引景入室虛實相融,自然氣息流淌而至。除了立面採用綠建材,在天花板的工法上,亦透過數位CNC切割方式,減少現場廢棄物及施工時間,大幅降低對環境的負擔。

The spacious living room exuded a reposeful vibe in a dark gray scheme. A large area of clear white ceiling harmonized with the color palette, and its curved shape extended the streaming image from the entryway to the dining area. In addition, the living room coordinated with the dining room by following the ceiling outline. The patterned ceiling design helped organize and hide the wiring and beams; it surprisingly presented an elegant accent.

Brazilian black granite TV wall cladding contributed a grand style. Then, we built a storage room behind the sofa background wall, and the facade was installed with Eco-friendly decorative PU stonewall panels. The rocky embellishment performed a natural view integrating the outdoor greenery. Besides using Eco-friendly construction materials for the room facade, we also adopted a CNC machinery system that can reduce wastage and working time. We try our best to decrease Eco-consumption.

餐廳

Dining Room

餐廳動線以中島及餐桌,建構T字型動線,視覺直面主牆,以酒吧概念,打造餐酒館氛圍,並兼具收納與展示效用。櫃體上方置入100吋的聲控投影幕,與客廳電視同步,享受觀影或看球賽的舒適體驗。中島右側立面則設計為烤漆玻璃牆,供會議時紀錄書寫用。通往私領域的廊道,延續客廳沙發背牆視覺,以層疊拼接的方式,內嵌感應燈源,信步於此,光帶逐一顯現,達到漸層效果,凸顯明暗層次。

First, we planned a T-patterned circulation around the dining table and the counter. Bringing a bistro vibe to the space, the focal point accentuated at the showcase cabinet incorporated storage and display. Next, we installed a 100-inch voice control ceiling recessed projector screen above the cabinet. The homeowners can enjoy a movie or a sports game on the large screen synchronized with the TV in the living room. Third, the lacquered glass wall mounted on the neighboring counter served as a writing board during meetings. Finally, install motion sensor lights along the hallway to the private domains so that the brightness would occur gradually with each step and create a gradation of light and shadow.

書房

Study

我們將書房規劃為「多功能室」,平日屋主於此辦公、彈琴,親友來訪時,自牆面放下掀床,便化身為臨時客房,大幅提升空間的使用彈性。而所見的深色木皮壁面,其實皆是系統櫃改良設計,提供充足的收納用途;如鋼琴旁的立面,埋藏了弱電箱,讓繁複的電源線路隱於無形。

系統櫃的材料,亦解決木作貼皮施作時間長、日久易變色的缺漏,另透過布紋包膜,增添其耐刮性。與之對比的兩側淺灰質調壁面,柔和空間視覺,陶板材質抗刮耐磨,不易染髒滲水,方便平時清潔保養。

We planned a multipurpose study room. The homeowner can utilize it as a home office or play piano on ordinary days; the space can transform flexibly into a guest room as long as putting down the wall bed to receive close visitors. Besides, we set improved dark wood-veneered custom modular cabinet to organize clutters, such as, the paneled facade adjacent to the piano, invisibly concealing the low voltage wiring system.

On the custom modular cabinet fronts, we opted for fabric textured decorative furniture foil; it benefited short working time and abrasion resistance. Then, adopt light gray ceramic wall finishing, which features stain resistance and easy maintenance to balance the dark scheme of wood paneling.

主臥

Master Bedroom

主臥床頭背板採用系統櫃貼皮,相間鍍鈦鋼板,減少耗材並降低甲醛指數,以選材用料的變化,呈現別於木質工法的視覺效果,且更具防潮、耐磨的特性。梳妝台延續公領域的設計概念,以間接燈源做照明,並將電器插座嵌入不外露,於鏡面上方增加收納櫃體,整體線條收束齊整,框構一方靜謐。

The headboard wall was finished with modular furniture veneers with titanium-plated steel trims. The selection of materials reduced consumables and formaldehyde emitting. Besides, the decoration elements differed from the carpentry in moisture-proof and abrasion resisting. The dressing table cohered the decoration ideas of the public area that incorporated indirect lighting and recessed power sockets. Moreover, we added storage cabinets above the mirror. As a result, the well-organized room provided the homeowners with a cozy resting space.

項目資訊

案名:藏.韻

項目類型:標準格局

項目地址:台灣新北

設計團隊:御坊室內設計

項目坪數:68坪

主要建材:鍍鈦、大理石、木作、系統櫃、超耐磨地板、木百葉窗、鐵件

OPEN Design 動能開啟傳媒

房屋搜奇
孩子外地讀碩2年「棄租屋買套房」更好? 過來人爽曝:買3房漲4成

孩子外地讀碩2年「棄租屋買套房」更好? 過來人爽曝:買3房漲4成

房產新訊
全台房貸負擔率再創新高!新竹縣首度破4成 買房更辛苦了

全台房貸負擔率再創新高!新竹縣首度破4成 買房更辛苦了

房屋搜奇
男跟家人同住老透天「還需要買房嗎?」 網揭1關鍵:一定要買

男跟家人同住老透天「還需要買房嗎?」 網揭1關鍵:一定要買

OPEN Design

OPEN Design

在眾多媒體的年代,OPEN Design 將更專注於合作,活動,整合,以及傳遞國際趨勢跟新知給使用者,透過深入與閱讀,透過購買與收藏,我們希望 OPEN Design 的使用者,更關心臺灣的在地文化,也更願意打開心胸,閱讀整個地球村最好的設計,最棒的人,最感動的故事。

延伸閱讀

搶房風暴成形?公館共構宅一坪飆144萬 創新高

搶房風暴成形?公館共構宅一坪飆144萬 創新高

孩子外地讀碩2年「棄租屋買套房」更好? 過來人爽曝:買3房漲4成

孩子外地讀碩2年「棄租屋買套房」更好? 過來人爽曝:買3房漲4成

嘉市東市場「蛋黃區」某祭祀公業土地每坪逾百萬元標出 城隍廟得標原因曝

嘉市東市場「蛋黃區」某祭祀公業土地每坪逾百萬元標出 城隍廟得標原因曝

房市購屋火熱 3月國銀房貸餘額續破10兆

房市購屋火熱 3月國銀房貸餘額續破10兆

相關新聞

2024 iF設計獎得獎作品!丰彤設計 在純粹的空間中來一場與自我對話的省思

2024 iF設計獎得獎作品!丰彤設計 在純粹的空間中來一場與自我對話的省思

透過深淺色彩的轉換呈現如海浪與漣漪的視覺效果,塑造海洋的意象,賦予多變的空間型態——品悅設計《遨遊。雲端》榮獲芬蘭Arch Design Award設計-銀獎

透過深淺色彩的轉換呈現如海浪與漣漪的視覺效果,塑造海洋的意象,賦予多變的空間型態——品悅設計《遨遊。雲端》榮獲芬蘭Arch Design Award設計-銀獎

追求簡約概念,讓宅的使用者放慢生活步調,跳脫繁忙的快節奏生活——一本川制作 黃皇羲《曖曖》榮獲芬蘭Arch Design Award設計-金獎

追求簡約概念,讓宅的使用者放慢生活步調,跳脫繁忙的快節奏生活——一本川制作 黃皇羲《曖曖》榮獲芬蘭Arch Design Award設計-金獎

2023 APDC亞太設計菁英邀請賽 賴姿伊水墨藝宅溢散非凡雅韻!

2023 APDC亞太設計菁英邀請賽 賴姿伊水墨藝宅溢散非凡雅韻!

2024 iF設計獎得獎作品!工築設計 空間充斥現代感卻不失溫度 深刻體會到家中獨有溫馨氣息

2024 iF設計獎得獎作品!工築設計 空間充斥現代感卻不失溫度 深刻體會到家中獨有溫馨氣息

摩登時尚 勾勒年輕夫妻對生活的熱情

摩登時尚 勾勒年輕夫妻對生活的熱情

熱門文章

他不解苗栗高鐵房子為何沒人買? 眾人搖頭:你去過就知道

他不解苗栗高鐵房子為何沒人買? 眾人搖頭:你去過就知道

致電房仲對方第一句話讓他一頭霧水 內行秒懂:不這樣會被嫌不專業

致電房仲對方第一句話讓他一頭霧水 內行秒懂:不這樣會被嫌不專業

七都首季房價漲幅出爐 房仲:今年漲勢恐很有感

七都首季房價漲幅出爐 房仲:今年漲勢恐很有感

房市睽違16年亮黃紅燈!專家:買方認清了、不怕買貴只怕買不到

房市睽違16年亮黃紅燈!專家:買方認清了、不怕買貴只怕買不到

預售市場睽違16年又見黃紅燈  房價「沒得談」

預售市場睽違16年又見黃紅燈 房價「沒得談」

危老重建 將新增容積獎勵

危老重建 將新增容積獎勵

商品推薦

專訪/掌握臺、越設計趨勢 攜手AI科技共築未來

專訪/掌握臺、越設計趨勢 攜手AI科技共築未來

2024 iF設計獎得獎作品!吾宿空間設計 融入屋主烘焙的專業職志 形塑柔軟且蓬鬆的視覺印象

2024 iF設計獎得獎作品!吾宿空間設計 融入屋主烘焙的專業職志 形塑柔軟且蓬鬆的視覺印象

綺軒燈飾設計師首選|一窺加拿大PAGEONE現代工藝燈飾,賦予簡約與溫度的質感空間

綺軒燈飾設計師首選|一窺加拿大PAGEONE現代工藝燈飾,賦予簡約與溫度的質感空間

2024 iF設計獎得獎作品!景寓設計 過空間與人之間的互動 交織出的生活美感

2024 iF設計獎得獎作品!景寓設計 過空間與人之間的互動 交織出的生活美感

創造延續回憶的房間,打造一間夢幻的親子空間

創造延續回憶的房間,打造一間夢幻的親子空間

2024 iF設計獎得獎作品!砌思弄舍 擁抱都市叢林 完美構築閒適氣息之感

2024 iF設計獎得獎作品!砌思弄舍 擁抱都市叢林 完美構築閒適氣息之感

豔陽、老宅、丘陵地!悠然住進托斯卡尼

豔陽、老宅、丘陵地!悠然住進托斯卡尼

錦繡之邸 當代歐式豪邸

錦繡之邸 當代歐式豪邸

2024 iF設計獎得獎作品!三工設計 將自然柔和的光源援引至室內 提升空間的層次

2024 iF設計獎得獎作品!三工設計 將自然柔和的光源援引至室內 提升空間的層次

百變燈飾 燈光改變氛圍與軟格局

百變燈飾 燈光改變氛圍與軟格局

歐德完美客製化 排球國手皮皮的家 強迫症收納法 小宅空間神放大

歐德完美客製化 排球國手皮皮的家 強迫症收納法 小宅空間神放大

2024 iF設計獎得獎作品!域建設計 理性與感性並存的靈魂 加深對建築與美的深度與廣度

2024 iF設計獎得獎作品!域建設計 理性與感性並存的靈魂 加深對建築與美的深度與廣度