清雅木色薰染碧空 齊塑無垠排雲幽景

【本文由OPEN編輯部撰寫】

設計概念 Design Concept

輕撥紗簾,開闊藍空與多變雲景映入眼簾,猶如天上秘境,與之呼應,室內以清晰連貫的視野,銜接各處空間與家人情感,搭配漸次提升的場域高度,期許業主一家共築美好進步的未來,輔以大地色彩與木質紋路點綴畫面,營造舒適淡雅的家宅。

崢嶸設計 廖崢 廖嶸 設計師 運用擅長的意象式設計,將高樓窗景轉化為層疊而上的天花板造型,形塑雲氣排開般的遼闊場面,巧妙結合清水模、實木皮、水泥漆三種材料,詮釋天地相映的風貌,並規劃彈性空間與休憩機能,打造恬逸的世外桃源

Gently pull the sheer curtains aside, pop the vast blue sky and phantasmagoric clouds look like a quodis arcana. Plan clear, unimpeded layouts to link up each functional domain of the space and bond family affection. Supplement neutral Earth tone and balmy wooden elements; ingeniously create a cozy, elegant residence. Also, arrange multi-layered settings that indicate an advanced, blissful future that the family will achieve.

Skillfully play the invented fictional design that C.J.HOUSE DESIGN designers Cheng Liao and Jung Liao are good at, and transform the scenic views of a high-rise building into a tier upon tier pattern of the ceiling, shaping a boundless look of rising clouds. Brilliantly exploiting fair-faced concrete, solid wooden veneers, and cement textured paint to present the scenery of heaven and earth. Moreover, plan variable spaces and lounging features and excellently create a home of peace and happiness.

設計手法 Design Techniques

視野遼闊 情感共鳴

Extensive view; emotional resonance

將窗外藍天與雲層景色融入設計,遞增玄關、餐廳至客廳的天花板層次,同時修飾圓弧的流線輪廓,形塑天空逐漸開闊的意象畫面,勾起居住者與外在環境的聯想與共鳴。在空間規劃方面,依循場域軸線分配各區寬度,規劃順暢有序的動線,並於廚房隔間選用透明玻璃材質,開拓公領域清晰相通的視野,自然促進家庭成員交流情感,創造舒適安心的幽境。

Integrate the outdoor blue sky and cloud view into the design, artfully set up a ceiling with layers from the entryway, the dining room to the living room. And bring an imaginary picture of the vast sky with the curvy pattern, initiating association and resonance betwixt the residents and the external environment. Ingeniously plan comfortable span of each domain and smooth flows of movement. In addition, choose transparent glass to erect a partition between the dining area and the kitchen to bring a clear and penetrating vision of the public domains and fashion a cozy and serene ambiance, firmly bonding the family affection.

色彩調和 天地氛圍

Concordant base tone; pristine unsophisticated ambiance

立面運用實木皮點出視覺焦點,搭配襯托木紋的清水模基底,營造淳樸的大地氛圍,並以白色水泥漆保留畫面的餘裕,均衡配置三種建材比例,調和整體空間色彩,進而對映天花板的結構選材,打造內斂和諧的天地。考量場域雙面採光的特性及業主喜好,使用嵌燈為主要照明,加以線型燈提升亮度,渲染靜謐溫馨的氣氛。

Exploit solid wood veneers to manifest the focal points of the interior facades, and go with the fair-faced concrete walls, bringing about a rustic natural atmosphere. Moreover, supplement with white paint, harmoniously utilizing the three elements to correspond to the selected materials of the ceilings and creating an understated, agreeable tone of the whole space. Taking advantage of the excellent natural lighting of the foundation, we merely install recessed lights favored by the homeowner as the main lighting and improve brightness via linear-shaped fixtures, successfully rendering a peaceful and warm vibe.

彈性空間 便利操作

Alterable layouts; handy features

餐廚區運用鋁框連動拉門,將廚房空間劃入公領域,其門片採用側面把手設計,結合磁吸地面軌道,提升操作便利性,不僅有效阻隔炊煮油煙,平時亦可收納至玄關櫃內,維持簡潔俐落的視覺畫面。

Set up an aluminum-framed glass sliding door to integrate the kitchen into the public area and effectively block the cooking oil fume. And enhance the handy features through the hidden door handle and magnetic levitation track design; on ordinary days, it can be pulled aside into the entryway cabinet to keep a concise and well-ordered situation.

長遠規劃 舒適機能

Everlasting plan; well-furnished circumstance

為了讓家宅長久使用並永續傳承,全室鋪設防水性佳的超耐磨木地板,且使用防潮環保的系統板材,打造安全健康的居住環境;在舒適機能方面,架高客廳沙發後方的地坪,佈置為多功能區,配有插座與具備收納性能的長椅,背牆設置半開放式書架,擺放書籍或展示品,窗邊臥榻兼具書桌用途,方便業主進行各種休閒活動,一旁則預留安置鋼琴的長型空間,未來可轉為孩子學習音樂的場所。

Pave laminate flooring with an excellent water-resistant feature and exploit moisture-proof, eco-friendly system panels to build up a safe and healthy living environment that is favorable for long-term usage and inherits timelessly. Elevate the floor behind the sofa to configure a comfortable multi-functional area. Arrange a long storage bench and equips sockets, then fixes a semi-open wall-mounted bookshelf to place books and display knick-knacks. Set a window couch, which can also serve as a platform for various leisure activities. And meticulously leave space for laying a piano in the future so that the children can enjoy playing music here.

玄關

Entryway foyer

環繞入口處的L型玄關櫃,輔以柔光映照木質紋路,溫和迎接返家的人們,其開放式設計不僅方便收納,亦能展示藝術品。一旁的系統衣櫃,可擺放外出服與公事包,底部結合穿鞋椅,滿足進出家宅的日常需求。考量穿堂煞的風水疑慮,大門途經客廳窗戶的路線,設立固定的鋁框屏風,期盼家庭生活順遂、關係和睦。

We set up an L-shaped wooden console cabinet with soft lighting in the entryway foyer, warmly embracing people back home; the open platform is suitable for placing personal items and displaying artwork. On the other side, we design a wall-mounted wardrobe with a seat that meets the quotidian needs of laying outdoor clothes, handbags, and changing shoes. Moreover, we erect an aluminum-framed screen between the foyer and the living room to solve the geomancy taboo of the evil hallway. With sincere hearts, we hope the family will have a blissful life and harmonious relationship.

客廳、休憩區

Leisure living room

客廳主牆使用清水模,突顯實木皮電視牆為視覺焦點,並於立面右側設置黑色溝槽、搭配暖光,豐富細節變化,牆體輕柔包覆轉角,將木質元素擴展至廊道,與L型玄關櫃採用相同造型,延續溫潤的設計餘韻。

We finished the main wall of the living room with fair-faced concrete to set off the solid wood veneer TV wall and installed warm recessed light on the right to enhance the refined detail. Moreover, adorn the corner of the wall with timber boards and correspond to the entryway console cabinet via the identical L-shape, skillfully keeping up the balmy design feature.

客廳選用淺棕色軟裝與木扇葉,呼應整體設計的大地色調,吊扇置於空調出風軸線,運用正、反轉調節功能,良好促進空氣循環;落地窗搭配布簾與紗簾,形塑悠然高雅的氣氛,休憩區則改由橫向滲光的調光簾,塑造隱密柔和的視覺效果。

We opt for light brown furnishings and a ceiling fan with wooden blades to go with the Earth-toned living room. Hang the ceiling fan on the air conditioning vent to bring excellent air circulation. In addition, we hang gray drop cloth curtains and white sheer curtains on the French windows to create a gentle and elegant atmosphere. And take advantage of the zebra shades, which bring about a secluded and relaxing situation of the leisure nook behind the sofa.

餐廚區

Kitchen and dining area

餐廳選用透明玻璃吊燈,透過燈罩表現映光的通透質感。因應餐廚區的收納需求,餐桌旁與廚房拉門交界處,均配置方形系統櫃,容納各種家電用品,並藉其櫃體檯面添增備餐空間。

We install transparent glass pendant lamps to transmit brilliant lighting. Then, set up square system cabinets adjoin the dining table and adjacent to the kitchen sliding doors to meet the needs of laying various domestic appliances, and the tops of the cabinets can serve as outstretched spaces for preparing meals.

臥室

Bedrooms

臥室選用明亮清爽的白色,鋪陳天花板及立面,並以隱形門藏起更衣室入口,打造整齊俐落的視覺畫面。床鋪對面的牆面,結合清水模與木作貼皮,隱藏建築本體的立柱,設計為兩側對稱的樣式,呼應整體的風格材質,中間則規劃ㄇ型系統櫃,添增大量收納空間,內部鏤空處可置放畫作與裝飾品,為日常生活注入藝術氣息。

We adopt the bright, clean white tinge to finish the bedroom ceiling and interior facade and set a secret door to hide the entrance of the dressing room, successfully fashioning a neat and tidy layout. Then, we exploit fair-faced concrete and wood veneers to finish the wall at the end of the bed to conceal the structural columns; the symmetrical design finely forms a consistent style. The upside-down U-shaped system cabinet provides a lot of storage space. And we leave a blank space in the middle, which can hang paintings and display decorations, artfully injecting aesthetic ambiance into daily life.

延續公領域的設計風格,床頭牆同樣使用清水模作為主要材質,烘托實木皮打造的床頭板,搭配壁燈與線型燈點綴,呈現安穩舒適的感受。立面垂直的木紋系統板,與右側化妝鏡相映成趣,並藉由鏡面映射延展整體視覺空間。

Continuing the design style of the public domains, we finish the wall above the headboard with fair-faced concrete to set off the solid wood headboard and go with a sconce and ambient lighting, presenting a stable and comfy layout. The vertical wood grain wainscot complements the wall-mounted vanity table and ingeniously expands the space through the large dressing mirror.

項目資訊

案名:排雲之境

項目類型:標準格局

項目地址:台灣新北

設計團隊:崢嶸設計

項目坪數:40坪

主要建材:實木皮、鋁框門、人造石、超耐磨地板、系統櫃、水泥漆、清水模塗料

OPEN Design 動能開啟傳媒

房產專家
賣厝阿明/小資族要租屋還是要買房? 專家傳授原則

賣厝阿明/小資族要租屋還是要買房? 專家傳授原則

房產新訊
房市有多熱?全台前四月交易逾11萬棟、創13年次高

房市有多熱?全台前四月交易逾11萬棟、創13年次高

區域觀測站
雙北這12案吸引消費者青睞 專家曝五大特點

雙北這12案吸引消費者青睞 專家曝五大特點

OPEN Design

OPEN Design

在眾多媒體的年代,OPEN Design 將更專注於合作,活動,整合,以及傳遞國際趨勢跟新知給使用者,透過深入與閱讀,透過購買與收藏,我們希望 OPEN Design 的使用者,更關心臺灣的在地文化,也更願意打開心胸,閱讀整個地球村最好的設計,最棒的人,最感動的故事。

延伸閱讀

雙北這12案吸引消費者青睞 專家曝五大特點

雙北這12案吸引消費者青睞 專家曝五大特點

賣厝阿明/小資族要租屋還是要買房? 專家傳授原則

賣厝阿明/小資族要租屋還是要買房? 專家傳授原則

台中三座新商場「這裡」房價漲34%最強 房仲點關鍵原因

台中三座新商場「這裡」房價漲34%最強 房仲點關鍵原因

房市有多熱?全台前四月交易逾11萬棟、創13年次高

房市有多熱?全台前四月交易逾11萬棟、創13年次高

相關新聞

2024 iF設計獎得獎作品!春瑾室內裝修 暖粉色的恬靜優雅襯出一家人對生活品味與未來的想像

2024 iF設計獎得獎作品!春瑾室內裝修 暖粉色的恬靜優雅襯出一家人對生活品味與未來的想像

探秘加拿大 走入一場奢華夢境.天際線只是日常景色 開箱究極豪宅的雍容自得

探秘加拿大 走入一場奢華夢境.天際線只是日常景色 開箱究極豪宅的雍容自得

2023 Novum Design Award 李宜家絢爛度假宅獲頒銅獎榮譽!

2023 Novum Design Award 李宜家絢爛度假宅獲頒銅獎榮譽!

2024 iF設計獎得獎作品!璞馨室內設計 捧起陽光灑下的暖和 澄潤暖光蔓展於室

2024 iF設計獎得獎作品!璞馨室內設計 捧起陽光灑下的暖和 澄潤暖光蔓展於室

百變磚材讓家裡各處充滿多變風格

百變磚材讓家裡各處充滿多變風格

藝寓盈光潤 石色綴潔境

藝寓盈光潤 石色綴潔境

熱門文章

台鐵、捷運任我行!首購族擁抱「黃金藍線」30分鐘共榮生活圈

台鐵、捷運任我行!首購族擁抱「黃金藍線」30分鐘共榮生活圈

住戶惡意欠繳管理費 社區委員祭3招:乖乖繳3年沒再犯

住戶惡意欠繳管理費 社區委員祭3招:乖乖繳3年沒再犯

行庫房貸鬆綁 借款人符合兩大條件最高成數可拿8成5

行庫房貸鬆綁 借款人符合兩大條件最高成數可拿8成5

火災後著急脫手?他揪「晴空匯」高樓層豪宅「光速喊售」 驚:太快了吧

火災後著急脫手?他揪「晴空匯」高樓層豪宅「光速喊售」 驚:太快了吧

「晴空匯」惡火引關注 一表看七都火災、這縣市最少

「晴空匯」惡火引關注 一表看七都火災、這縣市最少

晴空匯火災影響房價? 內行分析:每戶至少虧1千萬

晴空匯火災影響房價? 內行分析:每戶至少虧1千萬

商品推薦

【2024米蘭設計週亮點回顧】衛浴篇-從自然走向自身,好好安放自己的衛浴空間趨勢

【2024米蘭設計週亮點回顧】衛浴篇-從自然走向自身,好好安放自己的衛浴空間趨勢

涼爽的室內風格 冷色調空間

涼爽的室內風格 冷色調空間

2024 TITAN Property Awards 簡兆芝璞潤商空綻雙金獎燦輝!

2024 TITAN Property Awards 簡兆芝璞潤商空綻雙金獎燦輝!

深色的居家場景

深色的居家場景

2024 iF設計獎得獎作品!法邑室內設計 突破暗色系的刻板印象 在深色系中尋求變化

2024 iF設計獎得獎作品!法邑室內設計 突破暗色系的刻板印象 在深色系中尋求變化

房角制作:當自然與光影蔓延入內 以創意締造多元五感美學

房角制作:當自然與光影蔓延入內 以創意締造多元五感美學

2024 TITAN Property Awards 廖崢、廖嶸細膩宅所流溢金獎光彩!

2024 TITAN Property Awards 廖崢、廖嶸細膩宅所流溢金獎光彩!

Rolf Benz六十周年紀念沙發SINA 傳承與創新的當代設計

Rolf Benz六十周年紀念沙發SINA 傳承與創新的當代設計

2024 iF設計獎得獎作品!群峰聯創室內設計 展現了不造作的質樸之美 傳遞簡單俐落的精神

2024 iF設計獎得獎作品!群峰聯創室內設計 展現了不造作的質樸之美 傳遞簡單俐落的精神

彈簧床與獨立筒床 該選擇哪一種呢?

彈簧床與獨立筒床 該選擇哪一種呢?

日光映暖韻 淨白覆簡居

日光映暖韻 淨白覆簡居

2024 iF設計獎得獎作品!唯弄設計 讓看似不變的家景隨時光之軸悄悄推進

2024 iF設計獎得獎作品!唯弄設計 讓看似不變的家景隨時光之軸悄悄推進