藝寓盈光潤 石色綴潔境

【本文由OPEN編輯部撰寫】

設計概念 Design Concept

以藝為名,繪成一幅幅柔和純淨的家宅風景,視「通透」為核心,構築光自在穿行的無壓場域。面向山景的樓中樓內,清澈天光和綠意自大片玻璃窗漫入,暢遊留白的每寸每隅,令宅內畫面隨時序更迭、光影流轉,連篇呈現雅致的時尚藝境,烘襯一家四口的天倫場景。

納入業主一家以用餐區為宅邸中心的生活習慣,豐聚設計 李羽芝、黃翊峰 設計總監 整理格局,重劃一樓廚房旁隔間為較小的傭人房,將釋出空間併入公領域再調整客、餐廳範圍比例,打造寬敞舒適的餐廚區域,便於人們在此齊聚交流、加深情誼,另遷移樓梯至公區中央,搭配清透俐落的玻璃與鐵件,打造獨特的視覺焦點,此外,本案皆採用低甲醛的建材、漆料,給予居者舒適無毒的樂土。

Each room, created under the banner of artistry, is a canvas depicting gentle and pristine residential landscapes. With transparency at its core philosophy, this design constructs an open layout where light flows freely without constraint. Inside the split-level home facing the glorious scenery of mountains, the clear daylight and verdant surroundings pour in through large glass surfaces. This setting allows one to leisurely explore every nook and corner of the house, transforming the interior as time passes and light dances, consistently presenting an elegant and stylish artistic ambiance that sets the stage for precious family reunion moments.

Fertility Design's design director Sylvia Lee, executive director Lucas Huang carefully reconfigure the layout and incorporate the homeowner's family tradition of making the dining area the centerpiece of their home life. Strategically re-plan the maid's room adjacent to the kitchen on the first floor, then adjust the scales of the living and dining areas, ideally expanding the common area to create an inviting dining environment with airy flows. Here, people can come together to connect and strengthen their bonds. Additionally, we relocated the staircase to the center of the public area, accentuated with clear glass and metal elements, strikingly crafting a unique visual focal point of the project. Moreover, we use low-formaldehyde materials and paints throughout the house to provide residents with a comfortable and non-toxic sanctuary.

設計手法 Design Techniques

淨雅柔弧 現代時尚

Stylish Design, Elegant Curves

本案透過壁面石材、金屬和藝術塗料,攜手通透感十足的玻璃與鐵件,共釀層次豐富的現代風範,輔以足下溫潤的木質地坪、天壁及轉角的圓弧要素,點綴柔和韻味,而屋內各處的隱藏門片,則運用與周遭相同色調或材質,保持潔淨俐落的畫面。

In this project, we collaborate with stone cladding, metallic elements, and artistic wall coating to create a modern style rich in transparency. The use of glass and iron works brilliantly adds depth to the design. We complement this with balmy wooden flooring, ceiling, and curved elements in the corners, resulting in an elegant and pleasant appeal. Throughout the house, concealed doors are designed with matching colors or materials to maintain a clean and sleek visual appearance.

敞亮宅邸 巧賦收納

Spacious Home, Clever Storage Design

思及業主對收納的需求,本案將一樓原始樓梯位置及傭人房部分釋出空間改為儲藏室,結合多處壁面嵌入的開放櫃,賦予充裕的儲納機能,並規劃開放式公領域,方便居者招待親朋好友之餘,帶來遼闊的視覺感受。

In order to fulfill the homeowner's storage needs, we relocated the original place of the staircase on the first floor and part of the maid's room into storage space. And skillfully incorporate various open shelves that are embedded in the wall to provide ample storage functionality. The design also includes an open-plan shared area, making it easy for residents to entertain friends and family while enjoying an unimpeded visual feeling.

懸浮樓梯 匠心焦點

Master Focal Point, A suspended Staircase

突破傳統樓梯格局,本案將其大方呈現在公領域,藉由懸浮設計、線燈及分別由強化玻璃、鐵件構成的扶手,打造輕盈靈動的視覺重點,維持家宅內視野通透也無形區隔客、餐廳,另考量發生碰撞意外的可能,所有清玻皆貼有防爆膜,提升受到衝擊時的安全性。

In this project, we boldly install the staircase at the centerpiece of the communal spaces, breaking away from traditional layouts. With suspended design, linear lighting, and handrails crafted from tempered glass and metal, it creates a visually striking and ethereal focal point. This design maintains an open view within the residence while subtly separating the living and dining areas. Safety is a top priority, and to mitigate potential accidents, all glass surfaces are equipped with shatterproof window film to enhance impact resistance.

客廳

Living Room

客廳以單椅取代量體較大的沙發,塑造輕盈柔和氛圍,電視牆則令材質延續至玄關及二樓,提升整體性也拉高空間感,另於窗畔規劃結合斜面造型的展示櫃,供居者擺置裝飾小物,增添生活趣味。

We replace bulkier sofas with single chairs to create a lightweight and inviting atmosphere in the living room. The use of materials extends seamlessly from the TV wall to the entryway and the second floor, enhancing the overall cohesion and creating the illusion of more space. Additionally, we cleverly arrange a display cabinet with a sloping shape by the window, allowing the owner to showcase personal items and adding a touch of whimsy and charm to daily life.

樓梯

Staircase

樓梯上方以清玻圍塑一處閱讀區,供人遠眺窗景、享受自在讀書時光,對側則於壁面嵌入玻璃磚,解決轉角造成的視線死角,避免居者進出時無意間擦撞。

Above the staircase, we create a dedicated reading nook enclosed by clear glass, offering a perfect spot for people to gaze out the delightful views from the window and enjoy leisurely reading time. On the opposite side, we eliminate blind spots caused by the corner with embedded glass bricks, preventing inadvertent collisions as residents move in and out.

餐廳

Dining Area

餐廚區壁面鋪貼銀灰石磚,為公領域更添色彩層次,一旁置入圓形石紋餐桌,搭配上方懸掛的圓弧吊燈,共塑圓滿寓意、造就流暢的環形動線,並設置一座方形中島,擴展烹調空間。

The dining area features silver-gray tiles on the walls, enriching spatial depth with the light color palette in the shared space. Adjacent to the wall, a round stone-patterned dining table is paired with a gracefully arched pendant light above, integrating the symbolism of completeness and togetherness and establishing a seamless circular flow. Moreover, we skillfully incorporate the place with a square island to expand the cooking area.

主臥

Master Bedroom

主臥床頭牆選用米色線板,透過柔和色調和有序線條營造安寧的舒眠場域,旁側黑白雙色的展示收納櫃則搭配線燈,不僅滿足收納機能,更創造多層次的質感氛圍。

In the master bedroom, we selected a soothing beige panel for the headboard wall. With its gentle color palette and orderly linear features, this design creates a peaceful and comfortable sleeping environment. Adjacent to it, a half-open cabinet with a black-white color palette complemented by linear lighting excellently serves functional storage purposes and presents a layering composition.

項目資訊

案名:Gallery 藝境

項目類型:樓中樓

項目地址:台灣台中

設計團隊:豐聚設計

項目坪數:48坪

主要建材:薄板磚、石片、灰鏡、鍍鈦金屬、義大利特殊漆、班傑明摩爾漆、訂製鐵件、訂製系統櫃、無醛屋塗料、訂製家具、進口五金、調濕壁板(鞋櫃內)、魚骨拚木地板、超耐磨木地板、磁吸式軌道燈、造型飾板、乳膠漆、暖風除濕機、義大利精品排油煙機、軌道式插座

OPEN Design 動能開啟傳媒

區域觀測站
台積電設廠效應房市上漲 嘉義市第二季實價登錄交易熱區曝

台積電設廠效應房市上漲 嘉義市第二季實價登錄交易熱區曝

區域觀測站
彰化黃金帝國大樓第一公辦都更中 接下來員林都更地點曝光

彰化黃金帝國大樓第一公辦都更中 接下來員林都更地點曝光

區域觀測站
不再以「在地角度」看房市 高雄這區去年1300今年1600萬

不再以「在地角度」看房市 高雄這區去年1300今年1600萬

OPEN Design

OPEN Design

在眾多媒體的年代,OPEN Design 將更專注於合作,活動,整合,以及傳遞國際趨勢跟新知給使用者,透過深入與閱讀,透過購買與收藏,我們希望 OPEN Design 的使用者,更關心臺灣的在地文化,也更願意打開心胸,閱讀整個地球村最好的設計,最棒的人,最感動的故事。

延伸閱讀

不再以「在地角度」看房市 高雄這區去年1300今年1600萬

不再以「在地角度」看房市 高雄這區去年1300今年1600萬

賣厝阿明/房仲說要來跟我收斡旋 應該要提供哪些資訊給我?

賣厝阿明/房仲說要來跟我收斡旋 應該要提供哪些資訊給我?

彰化黃金帝國大樓第一公辦都更中 接下來員林都更地點曝光

彰化黃金帝國大樓第一公辦都更中 接下來員林都更地點曝光

台積電設廠效應房市上漲 嘉義市第二季實價登錄交易熱區曝

台積電設廠效應房市上漲 嘉義市第二季實價登錄交易熱區曝

相關新聞

懸崖之上的日系宅.在懸崖上演繹陽光與陰影協奏曲

懸崖之上的日系宅.在懸崖上演繹陽光與陰影協奏曲

留下鳶尾花的優雅 藍白相間下的法式簡約無瑕 桃園28坪溫馨居宅

留下鳶尾花的優雅 藍白相間下的法式簡約無瑕 桃園28坪溫馨居宅

沐浴森林之家.與森林為伴 住進森林的房子

沐浴森林之家.與森林為伴 住進森林的房子

淨白潔域瀲粼光 樸雅暖木敘侘寂

淨白潔域瀲粼光 樸雅暖木敘侘寂

院落風景日常相依《浪漫東方》

院落風景日常相依《浪漫東方》

回家即度假 兼具溫馨與精緻的非凡住家

回家即度假 兼具溫馨與精緻的非凡住家

熱門文章

房價高到買不起!他求問「北部首購天堂」 網推2地:最後希望

房價高到買不起!他求問「北部首購天堂」 網推2地:最後希望

今年哪裡賣屋賺最多?這縣市爆黑馬、稅收增1.6倍

今年哪裡賣屋賺最多?這縣市爆黑馬、稅收增1.6倍

三鶯線2026年通車 這站狂漲5成比「北大」更猛

三鶯線2026年通車 這站狂漲5成比「北大」更猛

房地合一稅收創新高 國稅局示警他房子被註記「2字」、慘補稅146萬

房地合一稅收創新高 國稅局示警他房子被註記「2字」、慘補稅146萬

新青安實施後七都誰最熱?這裡9個月總價多145萬

新青安實施後七都誰最熱?這裡9個月總價多145萬

全台10大人口增最多 賴正鎰曝:台中這1區購屋實力驚人

全台10大人口增最多 賴正鎰曝:台中這1區購屋實力驚人

商品推薦

2024 DNA Paris Design Awards 簡兆芝和雅商空喜迎Winner殊榮!

2024 DNA Paris Design Awards 簡兆芝和雅商空喜迎Winner殊榮!

伊太設計:恰到好處的優雅 遇見散落在空間裡的不羈浪漫想法

伊太設計:恰到好處的優雅 遇見散落在空間裡的不羈浪漫想法

夙川之家:穹頂、綠意與溫柔內斂的詩意光影

夙川之家:穹頂、綠意與溫柔內斂的詩意光影

與自然同居 自在於山中

與自然同居 自在於山中

動靜之間 方圓交會:理想退休宅的當代設計哲學

動靜之間 方圓交會:理想退休宅的當代設計哲學

漫遊者的幸福港灣:譜寫優雅生活的無界之家

漫遊者的幸福港灣:譜寫優雅生活的無界之家

木地板、貼皮地板?!木地板與貼皮地板的裝修差異

木地板、貼皮地板?!木地板與貼皮地板的裝修差異

山嵐疊蘊暖情 晨光映耀盛景

山嵐疊蘊暖情 晨光映耀盛景

專訪/誠摯交流創見 生就簡雅美境

專訪/誠摯交流創見 生就簡雅美境

2023 LICC英國倫敦國際創意大賽 謝旻軒古韻璞作盛放魅力輝彩!

2023 LICC英國倫敦國際創意大賽 謝旻軒古韻璞作盛放魅力輝彩!

台灣之光 Maktar東京發表會 新品Qubii Power秀超強功能

台灣之光 Maktar東京發表會 新品Qubii Power秀超強功能

文域設計:沁光舒沐 Comfortable Atmosphere

文域設計:沁光舒沐 Comfortable Atmosphere