藝寓盈光潤 石色綴潔境

【本文由OPEN編輯部撰寫】

設計概念 Design Concept

以藝為名,繪成一幅幅柔和純淨的家宅風景,視「通透」為核心,構築光自在穿行的無壓場域。面向山景的樓中樓內,清澈天光和綠意自大片玻璃窗漫入,暢遊留白的每寸每隅,令宅內畫面隨時序更迭、光影流轉,連篇呈現雅致的時尚藝境,烘襯一家四口的天倫場景。

納入業主一家以用餐區為宅邸中心的生活習慣,豐聚設計 李羽芝、黃翊峰 設計總監 整理格局,重劃一樓廚房旁隔間為較小的傭人房,將釋出空間併入公領域再調整客、餐廳範圍比例,打造寬敞舒適的餐廚區域,便於人們在此齊聚交流、加深情誼,另遷移樓梯至公區中央,搭配清透俐落的玻璃與鐵件,打造獨特的視覺焦點,此外,本案皆採用低甲醛的建材、漆料,給予居者舒適無毒的樂土。

Each room, created under the banner of artistry, is a canvas depicting gentle and pristine residential landscapes. With transparency at its core philosophy, this design constructs an open layout where light flows freely without constraint. Inside the split-level home facing the glorious scenery of mountains, the clear daylight and verdant surroundings pour in through large glass surfaces. This setting allows one to leisurely explore every nook and corner of the house, transforming the interior as time passes and light dances, consistently presenting an elegant and stylish artistic ambiance that sets the stage for precious family reunion moments.

Fertility Design's design director Sylvia Lee, executive director Lucas Huang carefully reconfigure the layout and incorporate the homeowner's family tradition of making the dining area the centerpiece of their home life. Strategically re-plan the maid's room adjacent to the kitchen on the first floor, then adjust the scales of the living and dining areas, ideally expanding the common area to create an inviting dining environment with airy flows. Here, people can come together to connect and strengthen their bonds. Additionally, we relocated the staircase to the center of the public area, accentuated with clear glass and metal elements, strikingly crafting a unique visual focal point of the project. Moreover, we use low-formaldehyde materials and paints throughout the house to provide residents with a comfortable and non-toxic sanctuary.

設計手法 Design Techniques

淨雅柔弧 現代時尚

Stylish Design, Elegant Curves

本案透過壁面石材、金屬和藝術塗料,攜手通透感十足的玻璃與鐵件,共釀層次豐富的現代風範,輔以足下溫潤的木質地坪、天壁及轉角的圓弧要素,點綴柔和韻味,而屋內各處的隱藏門片,則運用與周遭相同色調或材質,保持潔淨俐落的畫面。

In this project, we collaborate with stone cladding, metallic elements, and artistic wall coating to create a modern style rich in transparency. The use of glass and iron works brilliantly adds depth to the design. We complement this with balmy wooden flooring, ceiling, and curved elements in the corners, resulting in an elegant and pleasant appeal. Throughout the house, concealed doors are designed with matching colors or materials to maintain a clean and sleek visual appearance.

敞亮宅邸 巧賦收納

Spacious Home, Clever Storage Design

思及業主對收納的需求,本案將一樓原始樓梯位置及傭人房部分釋出空間改為儲藏室,結合多處壁面嵌入的開放櫃,賦予充裕的儲納機能,並規劃開放式公領域,方便居者招待親朋好友之餘,帶來遼闊的視覺感受。

In order to fulfill the homeowner's storage needs, we relocated the original place of the staircase on the first floor and part of the maid's room into storage space. And skillfully incorporate various open shelves that are embedded in the wall to provide ample storage functionality. The design also includes an open-plan shared area, making it easy for residents to entertain friends and family while enjoying an unimpeded visual feeling.

懸浮樓梯 匠心焦點

Master Focal Point, A suspended Staircase

突破傳統樓梯格局,本案將其大方呈現在公領域,藉由懸浮設計、線燈及分別由強化玻璃、鐵件構成的扶手,打造輕盈靈動的視覺重點,維持家宅內視野通透也無形區隔客、餐廳,另考量發生碰撞意外的可能,所有清玻皆貼有防爆膜,提升受到衝擊時的安全性。

In this project, we boldly install the staircase at the centerpiece of the communal spaces, breaking away from traditional layouts. With suspended design, linear lighting, and handrails crafted from tempered glass and metal, it creates a visually striking and ethereal focal point. This design maintains an open view within the residence while subtly separating the living and dining areas. Safety is a top priority, and to mitigate potential accidents, all glass surfaces are equipped with shatterproof window film to enhance impact resistance.

客廳

Living Room

客廳以單椅取代量體較大的沙發,塑造輕盈柔和氛圍,電視牆則令材質延續至玄關及二樓,提升整體性也拉高空間感,另於窗畔規劃結合斜面造型的展示櫃,供居者擺置裝飾小物,增添生活趣味。

We replace bulkier sofas with single chairs to create a lightweight and inviting atmosphere in the living room. The use of materials extends seamlessly from the TV wall to the entryway and the second floor, enhancing the overall cohesion and creating the illusion of more space. Additionally, we cleverly arrange a display cabinet with a sloping shape by the window, allowing the owner to showcase personal items and adding a touch of whimsy and charm to daily life.

樓梯

Staircase

樓梯上方以清玻圍塑一處閱讀區,供人遠眺窗景、享受自在讀書時光,對側則於壁面嵌入玻璃磚,解決轉角造成的視線死角,避免居者進出時無意間擦撞。

Above the staircase, we create a dedicated reading nook enclosed by clear glass, offering a perfect spot for people to gaze out the delightful views from the window and enjoy leisurely reading time. On the opposite side, we eliminate blind spots caused by the corner with embedded glass bricks, preventing inadvertent collisions as residents move in and out.

餐廳

Dining Area

餐廚區壁面鋪貼銀灰石磚,為公領域更添色彩層次,一旁置入圓形石紋餐桌,搭配上方懸掛的圓弧吊燈,共塑圓滿寓意、造就流暢的環形動線,並設置一座方形中島,擴展烹調空間。

The dining area features silver-gray tiles on the walls, enriching spatial depth with the light color palette in the shared space. Adjacent to the wall, a round stone-patterned dining table is paired with a gracefully arched pendant light above, integrating the symbolism of completeness and togetherness and establishing a seamless circular flow. Moreover, we skillfully incorporate the place with a square island to expand the cooking area.

主臥

Master Bedroom

主臥床頭牆選用米色線板,透過柔和色調和有序線條營造安寧的舒眠場域,旁側黑白雙色的展示收納櫃則搭配線燈,不僅滿足收納機能,更創造多層次的質感氛圍。

In the master bedroom, we selected a soothing beige panel for the headboard wall. With its gentle color palette and orderly linear features, this design creates a peaceful and comfortable sleeping environment. Adjacent to it, a half-open cabinet with a black-white color palette complemented by linear lighting excellently serves functional storage purposes and presents a layering composition.

項目資訊

案名:Gallery 藝境

項目類型:樓中樓

項目地址:台灣台中

設計團隊:豐聚設計

項目坪數:48坪

主要建材:薄板磚、石片、灰鏡、鍍鈦金屬、義大利特殊漆、班傑明摩爾漆、訂製鐵件、訂製系統櫃、無醛屋塗料、訂製家具、進口五金、調濕壁板(鞋櫃內)、魚骨拚木地板、超耐磨木地板、磁吸式軌道燈、造型飾板、乳膠漆、暖風除濕機、義大利精品排油煙機、軌道式插座

OPEN Design 動能開啟傳媒

房產新訊
算清楚了嗎?新青安40年期千萬房貸 累積利息達550萬

算清楚了嗎?新青安40年期千萬房貸 累積利息達550萬

區域觀測站
北市店面爆搶租潮、買賣卻寫新低 專家揭怪象原因

北市店面爆搶租潮、買賣卻寫新低 專家揭怪象原因

房屋搜奇
已下10萬斡旋金!他被房仲要求再給40萬秒拒絕 眾人反讚仲介用心

已下10萬斡旋金!他被房仲要求再給40萬秒拒絕 眾人反讚仲介用心

OPEN Design

OPEN Design

在眾多媒體的年代,OPEN Design 將更專注於合作,活動,整合,以及傳遞國際趨勢跟新知給使用者,透過深入與閱讀,透過購買與收藏,我們希望 OPEN Design 的使用者,更關心臺灣的在地文化,也更願意打開心胸,閱讀整個地球村最好的設計,最棒的人,最感動的故事。

延伸閱讀

二戶限貸令 換屋族選擇變少了

二戶限貸令 換屋族選擇變少了

房價漲、第二戶限貸等衝擊 中坪數換屋產品快速減少

房價漲、第二戶限貸等衝擊 中坪數換屋產品快速減少

房價高漲 購屋族愈買愈老...愈買愈小

房價高漲 購屋族愈買愈老...愈買愈小

新大樓長高 消防安全聚焦

新大樓長高 消防安全聚焦

相關新聞

2023 APDC亞太設計精英邀請賽 李宜家繽紛美居輝映Winner榮光!

2023 APDC亞太設計精英邀請賽 李宜家繽紛美居輝映Winner榮光!

設計的未知邊界 探索廚房新空間

設計的未知邊界 探索廚房新空間

光影交織的退休宅《在光影間看見》

光影交織的退休宅《在光影間看見》

大家都需要一個如黑洞般的鞋櫃

大家都需要一個如黑洞般的鞋櫃

以信仰為根基的非凡設計:台中基督徒西屯禮拜堂的美學故事

以信仰為根基的非凡設計:台中基督徒西屯禮拜堂的美學故事

清朗璞境滿載柔憶 溫煦疊續雋永未來

清朗璞境滿載柔憶 溫煦疊續雋永未來

熱門文章

已下10萬斡旋金!他被房仲要求再給40萬秒拒絕 眾人反讚仲介用心

已下10萬斡旋金!他被房仲要求再給40萬秒拒絕 眾人反讚仲介用心

算清楚了嗎?新青安40年期千萬房貸 累積利息達550萬

算清楚了嗎?新青安40年期千萬房貸 累積利息達550萬

北市店面爆搶租潮、買賣卻寫新低 專家揭怪象原因

北市店面爆搶租潮、買賣卻寫新低 專家揭怪象原因

航空業也迷風水?張榮發慧眼選這「地址」 保長榮航30年飛安大吉

航空業也迷風水?張榮發慧眼選這「地址」 保長榮航30年飛安大吉

若能重來絕不收!父母贊助頭期款「災難開始」 北漂女:房子我不要了

若能重來絕不收!父母贊助頭期款「災難開始」 北漂女:房子我不要了

新青安怎麼貸最有利 一張還款試算表告訴你

新青安怎麼貸最有利 一張還款試算表告訴你

商品推薦

「新中式」風格 將傳統與現代的完美融合

「新中式」風格 將傳統與現代的完美融合

加拿大排屋・當寧靜與簡約共鳴 一場輕柔的對話就此展開

加拿大排屋・當寧靜與簡約共鳴 一場輕柔的對話就此展開

2023 Novum Design Award 賴姿伊墨紋麗居擁攬銀獎榮譽!

2023 Novum Design Award 賴姿伊墨紋麗居擁攬銀獎榮譽!

冠軍建材用大磚革新小宅設計 推動厚磚乾掛與架高工法節能減碳永續創新

冠軍建材用大磚革新小宅設計 推動厚磚乾掛與架高工法節能減碳永續創新

2024 MUSE Design Awards 明媚雅邸映耀絢麗金光!

2024 MUSE Design Awards 明媚雅邸映耀絢麗金光!

以在地材料重釋奢華調性

以在地材料重釋奢華調性

掌握空間色彩學,完美平衡實用與美感! Perfecting Color,Function & Beauty!

掌握空間色彩學,完美平衡實用與美感! Perfecting Color,Function & Beauty!

善用空間!小資族的平價家具讓空間變成百寶箱

善用空間!小資族的平價家具讓空間變成百寶箱

綠意築居:叡墨昀庭 聚焦輕奢人文的冷暖共構光影

綠意築居:叡墨昀庭 聚焦輕奢人文的冷暖共構光影

純粹亦豐美《光築新韻》

純粹亦豐美《光築新韻》

美輪美奐的頂奢裝修空間

美輪美奐的頂奢裝修空間

精緻空間的SPA級服務 默默復甦的按摩浴缸

精緻空間的SPA級服務 默默復甦的按摩浴缸