清朗璞境滿載柔憶 溫煦疊續雋永未來

【本文由OPEN編輯部撰寫】

設計概念 Design Concept

伴隨時間推移,家屋累積了溫度與記憶,材質刻畫使用者痕跡,從第一間起家厝,過渡到第二間新成屋,喻示著家庭成員的增長,亦寄寓對新居、新生的祝福,因此定名爲《Accumulation》,意指逐漸累積的過程和成果,以「健康宜居」、「永續環保」為根,蔓蔓日茂枝葉扶疏,形塑而成貼近屋主一家的生活輪廓。

在第一間屋宅的基礎上,第二間自宅如同植栽換盆的過程,承接既有樣貌,但空間量體與機能上,益加進化升級。藝喆設計 彭俊中 設計總監 以「傳承」為主軸,在格局劃分時,僅先建構基本需求,預留更多彈性,以因應孩子不同年齡層的使用性質做變動調整,並選用綠建材為住居安全把關,構築一處久居安適、陪伴成長的健康質感親子宅。

A home has accumulated heavenly warmth and loving memories with marks and stains after use over time. It is meaningful to start a family at the first residence and then move to the second, representing the family's growth and a blessing to the new birth. The project named "Accumulation" signifies the progress and accomplishment.

A plan based on healthy, livable, and environmentally sustainable manners consistently develops to outline the living style of the homeowner's families as a tree grows from roots.

The second family residence coherently adopted the first home's original appearance and then renovated in advanced space and functions. Yì Zhe Design's design director PENG CHUN CHUNG features "inheritance" the curations facilitate primary requirements and preserve flexibility to adapt to different stages of the children's growth. Besides, the green building materials contribute to residential safety, achieving a stylish, timeproof, and parent-child sharing land.

設計手法 Design Techniques

環保建材×隔音工程 達至正向循環

Green Building Materials X Sound Insulation

因應屋主喜愛自然氛圍,空間中運用大量原始材料,如石材、碳化木、鍍鈦、玻璃等生態綠建材,在鋪墊場域風格同時,亦能兼顧健康環保概念,讓幼兒身處無毒安全的成長環境。材質的自然紋理,伴隨時間與使用痕跡,承載記憶溫度,後續如有耗損,透過手工拋光研磨,即可進行換新。因所在為大樓,住戶間容易互相影響,因此我們選用石膏磚,建置綠能隔間牆,兼具防火與防潮效用,並在天花板及地坪施作隔音墊,以加厚防水工程杜絕水氣,之於質材或機能上,都能達至正向循環。

In using organic productions such as stone, anticorrosive wood, titanium-plated trims, or glass, the project is brimming with a natural vibe that the homeowner prefers. These authentic materials implement a distinctive style, Eco-friendly approaches, and health, contributing to providing young children with a safe environment. The natural texture of the materials carries the memory temperature after use comes with time and can be renewed by hand polishing and grinding if there is any wear and tear. Compellingly, gypsum block partitions are fire-resistant and humidity-proof. Sound insulation and water-repellant installations make great efforts to avoid environmental interference in the residential building. Ingenious curations perform efficient recycling constructions and functions.

石材立面×特殊工法 突破傳統框架

Stone Façade X Unconventional Approaches

為表現量體氣度並寄寓對家屋的祝福,在大面積電視牆的視覺呈現上,以一體成型的四方體石柱,耗時打磨、拋光,刻鑿出優雅圓弧石牆,考量其熱脹冷縮特性,我們在牆面接縫處,埋入1mm細線,提供材料呼吸空間。主臥和次臥延續公領域語彙,採以石材門面,串連視覺一致性,並突破傳統框架,將防火門概念挹注於此,不論五金、載重、結構,都經詳細計算,避免久居產生坍塌、變形狀況。

The imposing TV wall design with a curved edge carved from a whole block presents a dignified aura and a wish of fulfillment. Considering its thermal expansion and cold contraction characteristics, we installed 1mm strings between the wall joints to provide breathing space for the material. Besides, the master and secondary bedrooms continue to have expressions similar to the public spaces, with stone façades that provide unconventional fire protection. Moreover, we precisely calculated the weight capacity of structures and hardware to keep them from deformation or collapse.

空間簡化×格局配置 預留彈性機能

Minimalist Designs X Flexible-Functioned Curations

即將邁入五口之家,在空間使用上,有各自的需求與習慣,因此公私領域規劃,以簡單俐落為旨,不浪費坪數動線,並兼顧開窗通風,使整體視覺感受敞朗舒適。於格局配置上,夫妻倆希望空間視覺對稱、分配得當,避免孩子成長期時,產生比較心理,於是目前僅先劃設書桌、床鋪位置,預留更多彈性,讓未來機能發揮最大化。

The spatial adoption primarily effectively accommodates the respective requirements and habits of the family, which is closely becoming five members, with nifty planning that enhances transparency and excellent ventilation. Additionally, the homeowners hope to shape an equal allocation for the children as a matter of fairness. Therefore, future-proof blank spaces will have flexibility besides desk and bed arrangements.

玄關

Entryway

玄關以金屬穹頂做為家的開場,接續立面及地坪石材,喻示不凡氣質與磅礴氣場。大面木質櫃體由此延續至公私領域,奠定家屋溫潤氣息,透過不同燈光配置,呈顯紋理表情變化,於收納同時亦帶展示效果。為因應一家五口大量儲物需求,我們在左側劃設儲藏室,採用真皮立面結合鍍鈦框線收邊,流露優雅設計語彙,平時外出鞋履衣物、球具及行李箱,都能收束於此。而針對不同家庭成員的身高和需求,也為其規劃了固定高度與可彈性移動的穿鞋椅,讓外出或進門穿脫衣物,都能從容且舒適。

The stone façade and flooring signify an imposing and dignified flair at the entrance, starting with the gloss-trimmed tray ceiling design. The whole wall cabinetry, equipped with a storage system, expands a balmy touch to the entire area and features wood grains. On the left, a leather-paneled door outlined with titanium-plated trims presents an elegant language; sports gear, suitcases, coats, and shoes belonging to the five family members are well organized behind it. Besides, the adjustable and movable shoe bench serves comfortable and convenient seating for residents of different heights.

客廳

Living Room

客廳是一家人頻繁相處與久待休憩的場域,為提供給三個孩子更大的活動空間,與賓客來訪聚會時留有餘裕,因此我們打開隔屏,將視域最大化。因本案屬半毛胚屋,廁所位置無法移動,為遮蔽如廁時發生的聲響,我們利用走道櫃體去做隔間,並將電視線材設備,皆移至此半腰櫃;客廳零散小物則收納至窗邊鏡面櫃,保持視覺上的俐落齊整,美型與機能兼具。

以木質、石材、皮革三種異材質,圍塑自然輪廓,並透過弧形線條,包裹音響喇叭、燈具與出風口,使管線集中且達至連貫性,其他部分即可挑高設計,減緩視覺上的壓迫感。此弧形語彙亦延伸至立面,考量小孩在家中活動的安全性,我們將直角轉化為柔和圓弧,避免磕碰受傷。自電視牆延展而出的弧面,由實心的四方體石柱,經敲鑿、研磨而一體成型,並在間隙埋入近1mm的極細線條,保有石材呼吸空間,防止建材因熱脹冷縮的特性導致龜裂變形。

The living room is a hub for a family that often stays restfully and needs to accommodate adequate open space for the children and gatherings. Since the bathroom's location could not be moved due to the partial roughcast finish, half-wall shelving serves as a room divider to cut off noisy toilet flushes nearby. The half-wall shelving contains audio and video equipment, while the mirrored glass cabinet, aside from the window, enhances declutter. The arrangements above create a functional and aesthetic appeal in sleekness.

Wood, stone, and leather elements highlight the natural aura; curved shapes embrace speakers, lighting fixtures, and vents, assembling the wiring continuously. Besides, the parts of the elevated ceiling relieve the visual heaviness of mass. Curves of the furniture keep the children from hitting injuries. Furthermore, the curved-edged column carved from a whole block, expanding from the TV wall, can resist thermal expansion and contraction with a 1mm line installed.

書房

Study Room

推開沙發背牆,由公領域過渡到私領域,屬於男主人辦公、閱讀的僻靜一隅,延續客廳材質語彙,以木質地坪、石材櫃體、皮革弧形立面與鍍鈦收邊,內外呼應建立一致性,而色調則選用其喜愛的深藍色系,展現個性風格。並特別將座位規劃面向窗景,於休憩放鬆時,能一覽窗外城市綠意,裡外自然質調虛實相融,一室溫潤浸沐身心。

Behind the sofa, we set up a private space as the home master's exclusive work and reading nook. Inviting the same decorative materials as the living room, wood flooring, stone shelving, and a curved leather façade with titanium-plated trimming cohere the separate spaces. The home master's preferred Navy blue reveals a stylish character. In addition, the seating faces the window that invites exterior greenery to implement a comforting vibe featuring natural textures.

餐廳

Dining Room

沿動線而入,以大面端景牆為導引,進入餐廚區域,為其挑選巴西香榭羽絨花崗石,襯出透光景致,在燈光投射下,影影綽綽間,盡顯獨特紋理韻味。烹飪設備及電器機能皆劃設在同一平面,並將三座冰箱嵌入櫃體內,形塑整齊劃一視覺;對向一側則擺放小型家電,如微波爐、烤箱、咖啡機,做為輕食區,及儲放零食乾貨。由潔白米開朗基羅花崗石餐桌,延展至藍鑽花崗石中島,扣合區域中的深淺色配置,亦滿足多人餐食聚會需求,配合孩童身高設計踏階,兼顧使用上的安全性。

Brazil's translucent Pandora Granite backlit wall leads the way to the dining space. Unique grain layering patterns expose a distinctive charm. All the cooking equipment and electric appliances are on an equal level, as a built-in cabinet contains three refrigerators. This arrangement creates a clean and organized view. Then, a breakfast bar incorporates small electric appliances such as a microwave oven, a toaster, a coffee machine, and food storage. The Bianco Carrara dining table also matches the Volga Blue countertop, revealing various color schemes and serving for gatherings. The design equips a helper tower for the children, enhancing users' safety.

主臥

Master Bedroom

由電視牆後的隱藏門進入主臥,因應屋主使用習慣,動線規劃依序為更衣間、梳妝台、衛浴,通過密碼鎖拉門後,才進至精品櫃與睡眠區,也為日常起居增添儀式感。浴室選用不同尺寸、兩種石磚,建構雙主牆概念——洗臉台選自西班牙石紋薄磚,呈顯主牆面視覺;馬桶及淋浴間一側,則拼接西班牙立體厚磚方便導水,搭配暖風機效果,助於通風防潮。臥室天花板採斜面設計,回應前一間住宅的客廳語彙,而床頭背板則選用弧形皮革面,與本案公領域相呼應,悄然埋入巧思心意,希望在空間機能使用順手之餘,亦保有情感溫度。

A walk-in closet, a dressing table, and a bathroom array behind a flush door on the sofa back wall in order, and then the corridor accesses to the boutique display shelving and sleep zone through a sliding door with code lock. The curations complement a sense of ritual in daily life. Next, we implemented different-sized stone tiles in a two-toned wall design in the bathroom. Spanish marble wall panels reveal a cent on the vanity wall. On the other hand, ceramic wall tiles and a heater surrounding the toilet and shower room enhance water conductivity, humidity resistance, and ventilation. In addition, the slope ceiling design in the bedroom is inspired by the previous home's living room. The curved leather headboard features the same approach as the public spaces. Those nifty details contribute to a functional space with a warm feel.

次臥

Secondary Bedroom

考量小孩尚處幼兒階段,因此保留大部分空間,暫時將此規劃為遊戲區,待未來較年長時,延伸成為臥室;並著重收納配置,以因應不同年齡階段需求,適當添加機能。選用柚木實木地板,表面經手工刮削、研磨,覆上溫潤觸感,搭配奶茶色衣櫥,圍塑一室溫馨氛圍。

The room is a playroom for now because the children are still young. It will adapt to different stages of children's growth with more functional furnishings. The handcrafted teak flooring delivers a balmy tone and coordinates with the creamy closet, shaping a sweet vibe.

項目資訊

案名:Accumulation

項目類型:單層

項目地址:台灣台中

設計團隊:藝喆設計

項目坪數:85.66坪

主要建材:大理石、鐵件、天然皮革、實木地板、薄磚、鍍鈦金屬

OPEN Design 動能開啟傳媒

房屋搜奇
房價高到買不起!他求問「北部首購天堂」 網推2地:最後希望

房價高到買不起!他求問「北部首購天堂」 網推2地:最後希望

房產新訊
房地合一稅收創新高 國稅局示警他房子被註記「2字」、慘補稅146萬

房地合一稅收創新高 國稅局示警他房子被註記「2字」、慘補稅146萬

房屋搜奇
夫妻看中兩物件格局、位置難抉擇 眾人秒選:房子這1點絕對是必需的

夫妻看中兩物件格局、位置難抉擇 眾人秒選:房子這1點絕對是必需的

OPEN Design

OPEN Design

在眾多媒體的年代,OPEN Design 將更專注於合作,活動,整合,以及傳遞國際趨勢跟新知給使用者,透過深入與閱讀,透過購買與收藏,我們希望 OPEN Design 的使用者,更關心臺灣的在地文化,也更願意打開心胸,閱讀整個地球村最好的設計,最棒的人,最感動的故事。

延伸閱讀

房價高到買不起!他求問「北部首購天堂」 網推2地:最後希望

房價高到買不起!他求問「北部首購天堂」 網推2地:最後希望

懸崖之上的日系宅.在懸崖上演繹陽光與陰影協奏曲

懸崖之上的日系宅.在懸崖上演繹陽光與陰影協奏曲

夫妻看中兩物件格局、位置難抉擇 眾人秒選:房子這1點絕對是必需的

夫妻看中兩物件格局、位置難抉擇 眾人秒選:房子這1點絕對是必需的

房地合一稅收創新高 國稅局示警他房子被註記「2字」、慘補稅146萬

房地合一稅收創新高 國稅局示警他房子被註記「2字」、慘補稅146萬

相關新聞

留下鳶尾花的優雅 藍白相間下的法式簡約無瑕 桃園28坪溫馨居宅

留下鳶尾花的優雅 藍白相間下的法式簡約無瑕 桃園28坪溫馨居宅

沐浴森林之家.與森林為伴 住進森林的房子

沐浴森林之家.與森林為伴 住進森林的房子

淨白潔域瀲粼光 樸雅暖木敘侘寂

淨白潔域瀲粼光 樸雅暖木敘侘寂

院落風景日常相依《浪漫東方》

院落風景日常相依《浪漫東方》

回家即度假 兼具溫馨與精緻的非凡住家

回家即度假 兼具溫馨與精緻的非凡住家

2024 DNA Paris Design Awards 簡兆芝和雅商空喜迎Winner殊榮!

2024 DNA Paris Design Awards 簡兆芝和雅商空喜迎Winner殊榮!

熱門文章

比機車便宜!北市標售地籍清理土地 天母底價不到3萬

比機車便宜!北市標售地籍清理土地 天母底價不到3萬

亞昕16.9億元買台中5千坪土地 今年以來豪砸96億元狂買地

亞昕16.9億元買台中5千坪土地 今年以來豪砸96億元狂買地

全台10大人口增最多 賴正鎰曝:台中這1區購屋實力驚人

全台10大人口增最多 賴正鎰曝:台中這1區購屋實力驚人

小型社區不值得買? 屋主感嘆:管理費一漲就年多5000元

小型社區不值得買? 屋主感嘆:管理費一漲就年多5000元

買桃園房搭捷運通勤台北很愚蠢? 過來人曝2缺點:真的麻煩

買桃園房搭捷運通勤台北很愚蠢? 過來人曝2缺點:真的麻煩

飯店教父劉文治出脫兩戶西華富邦 7.3億元入袋

飯店教父劉文治出脫兩戶西華富邦 7.3億元入袋

商品推薦

伊太設計:恰到好處的優雅 遇見散落在空間裡的不羈浪漫想法

伊太設計:恰到好處的優雅 遇見散落在空間裡的不羈浪漫想法

夙川之家:穹頂、綠意與溫柔內斂的詩意光影

夙川之家:穹頂、綠意與溫柔內斂的詩意光影

與自然同居 自在於山中

與自然同居 自在於山中

動靜之間 方圓交會:理想退休宅的當代設計哲學

動靜之間 方圓交會:理想退休宅的當代設計哲學

漫遊者的幸福港灣:譜寫優雅生活的無界之家

漫遊者的幸福港灣:譜寫優雅生活的無界之家

木地板、貼皮地板?!木地板與貼皮地板的裝修差異

木地板、貼皮地板?!木地板與貼皮地板的裝修差異

山嵐疊蘊暖情 晨光映耀盛景

山嵐疊蘊暖情 晨光映耀盛景

專訪/誠摯交流創見 生就簡雅美境

專訪/誠摯交流創見 生就簡雅美境

2023 LICC英國倫敦國際創意大賽 謝旻軒古韻璞作盛放魅力輝彩!

2023 LICC英國倫敦國際創意大賽 謝旻軒古韻璞作盛放魅力輝彩!

台灣之光 Maktar東京發表會 新品Qubii Power秀超強功能

台灣之光 Maktar東京發表會 新品Qubii Power秀超強功能

文域設計:沁光舒沐 Comfortable Atmosphere

文域設計:沁光舒沐 Comfortable Atmosphere

捷克布拉格無門之宅.光與空間的對話 一位藝術家建構的實驗性住宅改造方法

捷克布拉格無門之宅.光與空間的對話 一位藝術家建構的實驗性住宅改造方法