藝寓盈光潤 石色綴潔境

【本文由OPEN編輯部撰寫】

設計概念 Design Concept

以藝為名,繪成一幅幅柔和純淨的家宅風景,視「通透」為核心,構築光自在穿行的無壓場域。面向山景的樓中樓內,清澈天光和綠意自大片玻璃窗漫入,暢遊留白的每寸每隅,令宅內畫面隨時序更迭、光影流轉,連篇呈現雅致的時尚藝境,烘襯一家四口的天倫場景。

納入業主一家以用餐區為宅邸中心的生活習慣,豐聚設計 李羽芝、黃翊峰 設計總監 整理格局,重劃一樓廚房旁隔間為較小的傭人房,將釋出空間併入公領域再調整客、餐廳範圍比例,打造寬敞舒適的餐廚區域,便於人們在此齊聚交流、加深情誼,另遷移樓梯至公區中央,搭配清透俐落的玻璃與鐵件,打造獨特的視覺焦點,此外,本案皆採用低甲醛的建材、漆料,給予居者舒適無毒的樂土。

Each room, created under the banner of artistry, is a canvas depicting gentle and pristine residential landscapes. With transparency at its core philosophy, this design constructs an open layout where light flows freely without constraint. Inside the split-level home facing the glorious scenery of mountains, the clear daylight and verdant surroundings pour in through large glass surfaces. This setting allows one to leisurely explore every nook and corner of the house, transforming the interior as time passes and light dances, consistently presenting an elegant and stylish artistic ambiance that sets the stage for precious family reunion moments.

Fertility Design's design director Sylvia Lee, executive director Lucas Huang carefully reconfigure the layout and incorporate the homeowner's family tradition of making the dining area the centerpiece of their home life. Strategically re-plan the maid's room adjacent to the kitchen on the first floor, then adjust the scales of the living and dining areas, ideally expanding the common area to create an inviting dining environment with airy flows. Here, people can come together to connect and strengthen their bonds. Additionally, we relocated the staircase to the center of the public area, accentuated with clear glass and metal elements, strikingly crafting a unique visual focal point of the project. Moreover, we use low-formaldehyde materials and paints throughout the house to provide residents with a comfortable and non-toxic sanctuary.

設計手法 Design Techniques

淨雅柔弧 現代時尚

Stylish Design, Elegant Curves

本案透過壁面石材、金屬和藝術塗料,攜手通透感十足的玻璃與鐵件,共釀層次豐富的現代風範,輔以足下溫潤的木質地坪、天壁及轉角的圓弧要素,點綴柔和韻味,而屋內各處的隱藏門片,則運用與周遭相同色調或材質,保持潔淨俐落的畫面。

In this project, we collaborate with stone cladding, metallic elements, and artistic wall coating to create a modern style rich in transparency. The use of glass and iron works brilliantly adds depth to the design. We complement this with balmy wooden flooring, ceiling, and curved elements in the corners, resulting in an elegant and pleasant appeal. Throughout the house, concealed doors are designed with matching colors or materials to maintain a clean and sleek visual appearance.

敞亮宅邸 巧賦收納

Spacious Home, Clever Storage Design

思及業主對收納的需求,本案將一樓原始樓梯位置及傭人房部分釋出空間改為儲藏室,結合多處壁面嵌入的開放櫃,賦予充裕的儲納機能,並規劃開放式公領域,方便居者招待親朋好友之餘,帶來遼闊的視覺感受。

In order to fulfill the homeowner's storage needs, we relocated the original place of the staircase on the first floor and part of the maid's room into storage space. And skillfully incorporate various open shelves that are embedded in the wall to provide ample storage functionality. The design also includes an open-plan shared area, making it easy for residents to entertain friends and family while enjoying an unimpeded visual feeling.

懸浮樓梯 匠心焦點

Master Focal Point, A suspended Staircase

突破傳統樓梯格局,本案將其大方呈現在公領域,藉由懸浮設計、線燈及分別由強化玻璃、鐵件構成的扶手,打造輕盈靈動的視覺重點,維持家宅內視野通透也無形區隔客、餐廳,另考量發生碰撞意外的可能,所有清玻皆貼有防爆膜,提升受到衝擊時的安全性。

In this project, we boldly install the staircase at the centerpiece of the communal spaces, breaking away from traditional layouts. With suspended design, linear lighting, and handrails crafted from tempered glass and metal, it creates a visually striking and ethereal focal point. This design maintains an open view within the residence while subtly separating the living and dining areas. Safety is a top priority, and to mitigate potential accidents, all glass surfaces are equipped with shatterproof window film to enhance impact resistance.

客廳

Living Room

客廳以單椅取代量體較大的沙發,塑造輕盈柔和氛圍,電視牆則令材質延續至玄關及二樓,提升整體性也拉高空間感,另於窗畔規劃結合斜面造型的展示櫃,供居者擺置裝飾小物,增添生活趣味。

We replace bulkier sofas with single chairs to create a lightweight and inviting atmosphere in the living room. The use of materials extends seamlessly from the TV wall to the entryway and the second floor, enhancing the overall cohesion and creating the illusion of more space. Additionally, we cleverly arrange a display cabinet with a sloping shape by the window, allowing the owner to showcase personal items and adding a touch of whimsy and charm to daily life.

樓梯

Staircase

樓梯上方以清玻圍塑一處閱讀區,供人遠眺窗景、享受自在讀書時光,對側則於壁面嵌入玻璃磚,解決轉角造成的視線死角,避免居者進出時無意間擦撞。

Above the staircase, we create a dedicated reading nook enclosed by clear glass, offering a perfect spot for people to gaze out the delightful views from the window and enjoy leisurely reading time. On the opposite side, we eliminate blind spots caused by the corner with embedded glass bricks, preventing inadvertent collisions as residents move in and out.

餐廳

Dining Area

餐廚區壁面鋪貼銀灰石磚,為公領域更添色彩層次,一旁置入圓形石紋餐桌,搭配上方懸掛的圓弧吊燈,共塑圓滿寓意、造就流暢的環形動線,並設置一座方形中島,擴展烹調空間。

The dining area features silver-gray tiles on the walls, enriching spatial depth with the light color palette in the shared space. Adjacent to the wall, a round stone-patterned dining table is paired with a gracefully arched pendant light above, integrating the symbolism of completeness and togetherness and establishing a seamless circular flow. Moreover, we skillfully incorporate the place with a square island to expand the cooking area.

主臥

Master Bedroom

主臥床頭牆選用米色線板,透過柔和色調和有序線條營造安寧的舒眠場域,旁側黑白雙色的展示收納櫃則搭配線燈,不僅滿足收納機能,更創造多層次的質感氛圍。

In the master bedroom, we selected a soothing beige panel for the headboard wall. With its gentle color palette and orderly linear features, this design creates a peaceful and comfortable sleeping environment. Adjacent to it, a half-open cabinet with a black-white color palette complemented by linear lighting excellently serves functional storage purposes and presents a layering composition.

項目資訊

案名:Gallery 藝境

項目類型:樓中樓

項目地址:台灣台中

設計團隊:豐聚設計

項目坪數:48坪

主要建材:薄板磚、石片、灰鏡、鍍鈦金屬、義大利特殊漆、班傑明摩爾漆、訂製鐵件、訂製系統櫃、無醛屋塗料、訂製家具、進口五金、調濕壁板(鞋櫃內)、魚骨拚木地板、超耐磨木地板、磁吸式軌道燈、造型飾板、乳膠漆、暖風除濕機、義大利精品排油煙機、軌道式插座

OPEN Design 動能開啟傳媒

房產新訊
獨/新青安切結書公版內容曝光 將溯及既往查舊案

獨/新青安切結書公版內容曝光 將溯及既往查舊案

區域觀測站
意外!先建後售案增4成 建商為何不怕囤房稅2.0?

意外!先建後售案增4成 建商為何不怕囤房稅2.0?

區域觀測站
北市2大建商強強聯手 搶民生東路6000坪改建商機

北市2大建商強強聯手 搶民生東路6000坪改建商機

OPEN Design

OPEN Design

在眾多媒體的年代,OPEN Design 將更專注於合作,活動,整合,以及傳遞國際趨勢跟新知給使用者,透過深入與閱讀,透過購買與收藏,我們希望 OPEN Design 的使用者,更關心臺灣的在地文化,也更願意打開心胸,閱讀整個地球村最好的設計,最棒的人,最感動的故事。

延伸閱讀

北市2大建商強強聯手 搶民生東路6000坪改建商機

北市2大建商強強聯手 搶民生東路6000坪改建商機

獨/新青安切結書公版內容曝光 將溯及既往查舊案

獨/新青安切結書公版內容曝光 將溯及既往查舊案

專家曝桃園人購屋習慣「這2區」最特別 在地人認同:壁壘分明

專家曝桃園人購屋習慣「這2區」最特別 在地人認同:壁壘分明

預售市場買氣旺到翻 連兩月成交量破萬件

預售市場買氣旺到翻 連兩月成交量破萬件

相關新聞

2023 Novum Design Award 賴姿伊墨紋麗居擁攬銀獎榮譽!

2023 Novum Design Award 賴姿伊墨紋麗居擁攬銀獎榮譽!

冠軍建材用大磚革新小宅設計 推動厚磚乾掛與架高工法節能減碳永續創新

冠軍建材用大磚革新小宅設計 推動厚磚乾掛與架高工法節能減碳永續創新

2024 MUSE Design Awards 明媚雅邸映耀絢麗金光!

2024 MUSE Design Awards 明媚雅邸映耀絢麗金光!

以在地材料重釋奢華調性

以在地材料重釋奢華調性

掌握空間色彩學,完美平衡實用與美感! Perfecting Color,Function & Beauty!

掌握空間色彩學,完美平衡實用與美感! Perfecting Color,Function & Beauty!

善用空間!小資族的平價家具讓空間變成百寶箱

善用空間!小資族的平價家具讓空間變成百寶箱

熱門文章

獨/央行打炒房新制上路 新版教戰守則出爐提三大配套

獨/央行打炒房新制上路 新版教戰守則出爐提三大配套

首季有錢人大舉出籠、占比高達4成 台灣再淪炒房之島?

首季有錢人大舉出籠、占比高達4成 台灣再淪炒房之島?

大台北有錢人移民往哪走?這區平均所得擠入前十

大台北有錢人移民往哪走?這區平均所得擠入前十

他納悶一堆預售屋僅15坪要上千萬竟有人買 釣出銀行員曝背後原因

他納悶一堆預售屋僅15坪要上千萬竟有人買 釣出銀行員曝背後原因

漲瘋了!大陸人在台看房:這縣市已失控「看一次震撼一次」

漲瘋了!大陸人在台看房:這縣市已失控「看一次震撼一次」

台北一堆40年以上公寓賣幾千萬「有人買嗎?」 內行曝目的:很搶手

台北一堆40年以上公寓賣幾千萬「有人買嗎?」 內行曝目的:很搶手

商品推薦

綠意築居:叡墨昀庭 聚焦輕奢人文的冷暖共構光影

綠意築居:叡墨昀庭 聚焦輕奢人文的冷暖共構光影

純粹亦豐美《光築新韻》

純粹亦豐美《光築新韻》

美輪美奐的頂奢裝修空間

美輪美奐的頂奢裝修空間

精緻空間的SPA級服務 默默復甦的按摩浴缸

精緻空間的SPA級服務 默默復甦的按摩浴缸

黑白幻域巧弄燈光 冽芒躍閃極勁逐風

黑白幻域巧弄燈光 冽芒躍閃極勁逐風

廚餘剋星.劃時代的廚餘處理機

廚餘剋星.劃時代的廚餘處理機

動手玩創意!奇思異想的空間設計 為生活創造新鮮趣味!

動手玩創意!奇思異想的空間設計 為生活創造新鮮趣味!

台灣室內設計專技協會(TnAID)『台灣室內設計週_設計之外的設計』 6月13日室博會J315專區驚艷登場

台灣室內設計專技協會(TnAID)『台灣室內設計週_設計之外的設計』 6月13日室博會J315專區驚艷登場

專訪/換位思考、縝密布局 勾畫百變辦公空間

專訪/換位思考、縝密布局 勾畫百變辦公空間

迎來炎熱的季節 來點清新、自然的北歐風格室內設計!為空間換上輕盈的氛圍

迎來炎熱的季節 來點清新、自然的北歐風格室內設計!為空間換上輕盈的氛圍

墨西哥假日別墅.由舊到新的反轉魅力 柔光留白勾勒內外串聯的風和日麗

墨西哥假日別墅.由舊到新的反轉魅力 柔光留白勾勒內外串聯的風和日麗

2024 TITAN Property Awards 許捷甯侘寂雅宅靜閃銀輝!

2024 TITAN Property Awards 許捷甯侘寂雅宅靜閃銀輝!