當代工藝拓印往跡 赤心承遞悠久饌香

【本文由OPEN編輯部撰寫】

設計概念Design Concept

寧靜的街區中,一幢簡約純白的建築在暖陽的烘托下,綻放清新明亮的朝氣,也凸顯外牆上一抹鮮紅的招牌色彩,徐步入內,映入眼簾的相異灰階鋪展質感滿盈的現代風範,傳承近半甲子的濃郁麵香飄蕩其中,呈予饕客創新與懷舊並存的美好滋味

翻轉街邊小吃熱氣蒸騰、環境隨性的印象,詠絮室內設計 以寬裕的動線、敞亮的用餐空間,搭配俐落的幾何線條與肌理豐富的特殊塗料,如同一碗麵食蘸著風味各異的醬料,將現代美學工藝揉入傳統麵店,為深耕多年的在地老店另闢嶄新風貌,也賦予顧客味蕾與視覺兼具的美食饗宴。

Golden sun glints on the simple and pure white building pretty well set off the quiet street scenes, vigorously sparkling with a refreshing and brilliant ambiance that complements the sharp red logo on the wall. Walking into the restaurant, the modern counter area paved with varied gray textures welcomes the customers. They have served fragrant noodles for nearly 30 years and now present a delectable taste that perfectly blends innovation and pleasant remembrance for the food lover.

Differing from the general impression of the hustle and bustle dining environment of street foods, YUNG HSU INTERIOR DESIGN concisely reconfigures the spacious and comfortable layout integrated with clean linear features and interesting coating texture. Agreeably intermingle modern aesthetics with the traditional noodle shop, just like a bowl of noodles with rich dripping sauce, fashion the long-established restaurant with an up-to-date style also plates up tasty and enjoyable meals for customers.

設計手法Design Technique

實地規劃 描繪精準格局

Precisely refurbish the layout after the visit in person

為了規劃流暢的動線與合宜的座位配置,我們以實地走訪取代紙上模擬,透過多次的排列組合,劃設出可容納60至70人的客席區,並透過130公分以上的餐桌間隔,提供顧客舒適的用餐環境,另於主要通道預留170公分的寬度,令客人與推送餐車的送餐者能夠同時活動,給予服務人員寬敞、安全的工作環境。

We not only sketch the interior design on paper but come to visit the restaurant in person. Appositely create seating arrangements for up to 70 guests, place the tables at least 130 cm apart, and leave the 170 cm passage to give a safe working environment so that the customers and servers can share the inviting and spacious dining area with a smooth flow.

層次塗料 彰顯品牌風貌

Perfectly manifest the brand image with layering coating

本案使用塗料與清水混凝土展現立面的多層次風貌,自入口玄關的右側牆面為起始,選用紋理如水泥般粗獷的義大利塗料,並將品牌logo和繁花圖騰以拓印的效果呈現,打造獨樹一幟的迎賓景緻,內部客席區則運用後製清水模取代常見的白牆,不易沾黏的質地可直接擦拭清潔,節省補漆的資源與繁複工序,位於動線盡頭的原木客餐區採用壁紙漆,搭配特製的圓弧造型鏡,轉換場域風貌,一旁的醬料區融匯店舖精神,以磚紅色特殊漆表現出執杓者勤奮而熱情的心,形塑一道亮眼的造型主牆。

We exploit the fair-faced concrete and different coating to enhance the complex form of the interior surface. Eyeing from the rough gray wall on the right side of the entrance, we delicately apply the Italian coating with a concrete-like texture and imprint the brand logo and flower motif on it to perform an exceptional and welcoming atmosphere. Instead of the prevailing white wall, we artfully furnish a cos-architectural concrete wall for the dining area. The surface doesn't absorb pollutants and can be easily wiped and cleaned, avoiding the complicated process of touch-up painting. And meticulously re-style the end of the dining area with the timber grid partition and circular mirrors. Furthermore, we brilliantly show the core spirit of the store and show off the diligence and enthusiasm of the chef via the brick-red-finishing wall at the condiment area that brings a stunning focal point to the restaurant.

幾何線燈 注入蜿蜒光暈

Brilliantly introduce twisty luminescence via geometric light fixtures

配合此案挑高、大面積的天花板,室內採用線型燈與嵌燈為基礎照明,另懸吊訂製的鐵件鋁條燈,增添光源層次,而四周牆面也鑲嵌同款燈具,展現豐富的線條感,原木客餐區則選用環形吊燈,呼應壁紙漆面上的圓弧造型鏡,醞釀柔煦的溫潤氛圍。

Owing to the high ceiling, we artfully installed strip and recessed lights and hung up tailor-made aluminum light fixtures to enhance the illumination of the large room. Then similarly decorate the lightning on the surrounding surface, adding a rich linear pattern. Moreover, we exploit the ring pendant light to correspond to the circular mirrors in the wooden dining area, gently resulting in a balmy and pleasant vibe.

櫃檯

Front Counter

接待區鋪陳復古的六角磚並向上延伸至櫃檯,另疊加紋路細緻的大理石材,搭配一旁俐落的鐵件層架與別具一格的造型logo牆,為延續二十多年的傳統美味添入新氣象,而後方的招牌背牆則選用業主鍾情的卡拉拉白石材,其細膩的肌理與石質大氣的質感相映成趣,旁側特意裁切一道方形空洞,兼具減輕量體與透視之效,增添空間的層次感。

Skillfully lay the hexagonal tiles from the flooring to the facade of the front counter, which combined the exquisite marble materials, assorts with the mounted iron shelf at the side and the unique feature wall, remarkably creating a welcoming ambiance to the place for over 20 years serving. We strikingly exploit the Carrara white marble to manifest the brand logo, artfully casting the polished marble front desk. Furthermore, meticulously set a square entrance on the side that grows a concise feeling but visually rich space.

展示區

Side Dish Display Area

展示區以鮮明的圖示,搭配封閉式的清玻冰櫃,讓點菜的顧客可一目瞭然食材的品項同時兼顧衛生,一旁連通廚房與用餐區的拱門造型,則回應二代業主喜愛的復古氛圍,展現新舊交融的懷舊風貌。

Cleverly utilize the clear-glass bar with the food graphic hanging above, allowing customers to discern the ingredients easily in a clean and tidy environment. We reveal an arched entrance that connects the service area and the kitchen. The curved shape meets the proprietor’s taste in retro style, wonderfully interweaving with the modern design.

客席區

Dining Area

客席區規劃四人座與雙人座,中央採用灰色長型椅複合灰玻隔板,劃分開放式的場域,不僅保留空間的通透感,也讓兩邊的客人保有隱私,此外,回應業主對於原木質感的鍾愛,特別於客餐區的盡頭加入木質格柵與半腰壁板,營造圓潤溫煦的用餐感受。

We skillfully reconfigure the dining area for 2-seater tables and 4-person tables. Excellently place a long bench with the grey-tinted glass partition on the seat back at the center of the service area that can bring about unimpeded views and provide privacy for the diners on both sides withal. In addition, we moderately exploit the timber grid partition and waist-height wooden veneers at the end of the dining room to satisfy the proprietor's fondness and perform a warmhearted circumstance.

醬料區

Sauce-making Area

醬料區以搶眼的磚紅色漆料為基底,除了傳遞業主數十年如一日的熱忱,也具引導顧客之效,牆面結合招牌logo的橢圓圖形,設計兩道置入間接照明的壁龕,內部擺設店家的特製麵碗,令此處成為空間的視覺焦點,同時向人們呈遞鮮明的品牌形象。

Brilliantly finish the sauce-making area with a vivid red color palette manifesting the enthusiasm that the proprietor's never lost and representing an eye-catching featured wall. Ingeniously install the indirect illumination for two oval-shaped recesses, which imply the brand logo, and display the tailored noodle bowls designed by the owner. The area serves as the focal impression of the restaurant and demonstrates a clear brand image.

項目資訊

案名:承心

項目類型:商業空間

項目地址:台灣台南

設計團隊:詠絮設計

項目坪數:70坪

主要建材:大理石、烤漆鐵件、義大利特殊塗料、壁紙漆、實木貼皮,進口磁磚

OPEN Design 動能開啟傳媒

區域觀測站
有錢人口味變了 一表看桃園高薪族購屋熱區變化

有錢人口味變了 一表看桃園高薪族購屋熱區變化

區域觀測站
投資公司接連砸億元買陽明山深山土地 原因曝光

投資公司接連砸億元買陽明山深山土地 原因曝光

房產新訊
首購、換屋族 躍買房主力

首購、換屋族 躍買房主力

OPEN Design

OPEN Design

在眾多媒體的年代,OPEN Design 將更專注於合作,活動,整合,以及傳遞國際趨勢跟新知給使用者,透過深入與閱讀,透過購買與收藏,我們希望 OPEN Design 的使用者,更關心臺灣的在地文化,也更願意打開心胸,閱讀整個地球村最好的設計,最棒的人,最感動的故事。

延伸閱讀

有錢人口味變了 一表看桃園高薪族購屋熱區變化

有錢人口味變了 一表看桃園高薪族購屋熱區變化

專訪/凝心琢藝質感美域 解析優勢迎接趨勢

專訪/凝心琢藝質感美域 解析優勢迎接趨勢

賣厝阿明/開學季,學生校外租房三注意!

賣厝阿明/開學季,學生校外租房三注意!

投資公司接連砸億元買陽明山深山土地 原因曝光

投資公司接連砸億元買陽明山深山土地 原因曝光

相關新聞

冠軍建材竹苗區品牌形象館嶄新開幕 最大表面建材系統整合中心 打造生活無限靈感潮流

冠軍建材竹苗區品牌形象館嶄新開幕 最大表面建材系統整合中心 打造生活無限靈感潮流

2023 APDC亞太設計精英邀請賽 李宜家繽紛美居輝映Winner榮光!

2023 APDC亞太設計精英邀請賽 李宜家繽紛美居輝映Winner榮光!

設計的未知邊界 探索廚房新空間

設計的未知邊界 探索廚房新空間

光影交織的退休宅《在光影間看見》

光影交織的退休宅《在光影間看見》

大家都需要一個如黑洞般的鞋櫃

大家都需要一個如黑洞般的鞋櫃

以信仰為根基的非凡設計:台中基督徒西屯禮拜堂的美學故事

以信仰為根基的非凡設計:台中基督徒西屯禮拜堂的美學故事

熱門文章

已下10萬斡旋金!他被房仲要求再給40萬秒拒絕 眾人反讚仲介用心

已下10萬斡旋金!他被房仲要求再給40萬秒拒絕 眾人反讚仲介用心

房價漲、第二戶限貸等衝擊 中坪數換屋產品快速減少

房價漲、第二戶限貸等衝擊 中坪數換屋產品快速減少

大台北有錢人移民往哪走?這區平均所得擠入前十

大台北有錢人移民往哪走?這區平均所得擠入前十

北市店面爆搶租潮、買賣卻寫新低 專家揭怪象原因

北市店面爆搶租潮、買賣卻寫新低 專家揭怪象原因

裝潢地板鋪磁磚好清潔 大票人更推1材質:很舒服

裝潢地板鋪磁磚好清潔 大票人更推1材質:很舒服

房價高漲 購屋族愈買愈老...愈買愈小

房價高漲 購屋族愈買愈老...愈買愈小

商品推薦

清朗璞境滿載柔憶 溫煦疊續雋永未來

清朗璞境滿載柔憶 溫煦疊續雋永未來

「新中式」風格 將傳統與現代的完美融合

「新中式」風格 將傳統與現代的完美融合

加拿大排屋・當寧靜與簡約共鳴 一場輕柔的對話就此展開

加拿大排屋・當寧靜與簡約共鳴 一場輕柔的對話就此展開

2023 Novum Design Award 賴姿伊墨紋麗居擁攬銀獎榮譽!

2023 Novum Design Award 賴姿伊墨紋麗居擁攬銀獎榮譽!

冠軍建材用大磚革新小宅設計 推動厚磚乾掛與架高工法節能減碳永續創新

冠軍建材用大磚革新小宅設計 推動厚磚乾掛與架高工法節能減碳永續創新

2024 MUSE Design Awards 明媚雅邸映耀絢麗金光!

2024 MUSE Design Awards 明媚雅邸映耀絢麗金光!

以在地材料重釋奢華調性

以在地材料重釋奢華調性

掌握空間色彩學,完美平衡實用與美感! Perfecting Color,Function & Beauty!

掌握空間色彩學,完美平衡實用與美感! Perfecting Color,Function & Beauty!

善用空間!小資族的平價家具讓空間變成百寶箱

善用空間!小資族的平價家具讓空間變成百寶箱

綠意築居:叡墨昀庭 聚焦輕奢人文的冷暖共構光影

綠意築居:叡墨昀庭 聚焦輕奢人文的冷暖共構光影

純粹亦豐美《光築新韻》

純粹亦豐美《光築新韻》

美輪美奐的頂奢裝修空間

美輪美奐的頂奢裝修空間