當代工藝拓印往跡 赤心承遞悠久饌香

【本文由OPEN編輯部撰寫】

設計概念Design Concept

寧靜的街區中,一幢簡約純白的建築在暖陽的烘托下,綻放清新明亮的朝氣,也凸顯外牆上一抹鮮紅的招牌色彩,徐步入內,映入眼簾的相異灰階鋪展質感滿盈的現代風範,傳承近半甲子的濃郁麵香飄蕩其中,呈予饕客創新與懷舊並存的美好滋味

翻轉街邊小吃熱氣蒸騰、環境隨性的印象,詠絮室內設計 以寬裕的動線、敞亮的用餐空間,搭配俐落的幾何線條與肌理豐富的特殊塗料,如同一碗麵食蘸著風味各異的醬料,將現代美學工藝揉入傳統麵店,為深耕多年的在地老店另闢嶄新風貌,也賦予顧客味蕾與視覺兼具的美食饗宴。

Golden sun glints on the simple and pure white building pretty well set off the quiet street scenes, vigorously sparkling with a refreshing and brilliant ambiance that complements the sharp red logo on the wall. Walking into the restaurant, the modern counter area paved with varied gray textures welcomes the customers. They have served fragrant noodles for nearly 30 years and now present a delectable taste that perfectly blends innovation and pleasant remembrance for the food lover.

Differing from the general impression of the hustle and bustle dining environment of street foods, YUNG HSU INTERIOR DESIGN concisely reconfigures the spacious and comfortable layout integrated with clean linear features and interesting coating texture. Agreeably intermingle modern aesthetics with the traditional noodle shop, just like a bowl of noodles with rich dripping sauce, fashion the long-established restaurant with an up-to-date style also plates up tasty and enjoyable meals for customers.

設計手法Design Technique

實地規劃 描繪精準格局

Precisely refurbish the layout after the visit in person

為了規劃流暢的動線與合宜的座位配置,我們以實地走訪取代紙上模擬,透過多次的排列組合,劃設出可容納60至70人的客席區,並透過130公分以上的餐桌間隔,提供顧客舒適的用餐環境,另於主要通道預留170公分的寬度,令客人與推送餐車的送餐者能夠同時活動,給予服務人員寬敞、安全的工作環境。

We not only sketch the interior design on paper but come to visit the restaurant in person. Appositely create seating arrangements for up to 70 guests, place the tables at least 130 cm apart, and leave the 170 cm passage to give a safe working environment so that the customers and servers can share the inviting and spacious dining area with a smooth flow.

層次塗料 彰顯品牌風貌

Perfectly manifest the brand image with layering coating

本案使用塗料與清水混凝土展現立面的多層次風貌,自入口玄關的右側牆面為起始,選用紋理如水泥般粗獷的義大利塗料,並將品牌logo和繁花圖騰以拓印的效果呈現,打造獨樹一幟的迎賓景緻,內部客席區則運用後製清水模取代常見的白牆,不易沾黏的質地可直接擦拭清潔,節省補漆的資源與繁複工序,位於動線盡頭的原木客餐區採用壁紙漆,搭配特製的圓弧造型鏡,轉換場域風貌,一旁的醬料區融匯店舖精神,以磚紅色特殊漆表現出執杓者勤奮而熱情的心,形塑一道亮眼的造型主牆。

We exploit the fair-faced concrete and different coating to enhance the complex form of the interior surface. Eyeing from the rough gray wall on the right side of the entrance, we delicately apply the Italian coating with a concrete-like texture and imprint the brand logo and flower motif on it to perform an exceptional and welcoming atmosphere. Instead of the prevailing white wall, we artfully furnish a cos-architectural concrete wall for the dining area. The surface doesn't absorb pollutants and can be easily wiped and cleaned, avoiding the complicated process of touch-up painting. And meticulously re-style the end of the dining area with the timber grid partition and circular mirrors. Furthermore, we brilliantly show the core spirit of the store and show off the diligence and enthusiasm of the chef via the brick-red-finishing wall at the condiment area that brings a stunning focal point to the restaurant.

幾何線燈 注入蜿蜒光暈

Brilliantly introduce twisty luminescence via geometric light fixtures

配合此案挑高、大面積的天花板,室內採用線型燈與嵌燈為基礎照明,另懸吊訂製的鐵件鋁條燈,增添光源層次,而四周牆面也鑲嵌同款燈具,展現豐富的線條感,原木客餐區則選用環形吊燈,呼應壁紙漆面上的圓弧造型鏡,醞釀柔煦的溫潤氛圍。

Owing to the high ceiling, we artfully installed strip and recessed lights and hung up tailor-made aluminum light fixtures to enhance the illumination of the large room. Then similarly decorate the lightning on the surrounding surface, adding a rich linear pattern. Moreover, we exploit the ring pendant light to correspond to the circular mirrors in the wooden dining area, gently resulting in a balmy and pleasant vibe.

櫃檯

Front Counter

接待區鋪陳復古的六角磚並向上延伸至櫃檯,另疊加紋路細緻的大理石材,搭配一旁俐落的鐵件層架與別具一格的造型logo牆,為延續二十多年的傳統美味添入新氣象,而後方的招牌背牆則選用業主鍾情的卡拉拉白石材,其細膩的肌理與石質大氣的質感相映成趣,旁側特意裁切一道方形空洞,兼具減輕量體與透視之效,增添空間的層次感。

Skillfully lay the hexagonal tiles from the flooring to the facade of the front counter, which combined the exquisite marble materials, assorts with the mounted iron shelf at the side and the unique feature wall, remarkably creating a welcoming ambiance to the place for over 20 years serving. We strikingly exploit the Carrara white marble to manifest the brand logo, artfully casting the polished marble front desk. Furthermore, meticulously set a square entrance on the side that grows a concise feeling but visually rich space.

展示區

Side Dish Display Area

展示區以鮮明的圖示,搭配封閉式的清玻冰櫃,讓點菜的顧客可一目瞭然食材的品項同時兼顧衛生,一旁連通廚房與用餐區的拱門造型,則回應二代業主喜愛的復古氛圍,展現新舊交融的懷舊風貌。

Cleverly utilize the clear-glass bar with the food graphic hanging above, allowing customers to discern the ingredients easily in a clean and tidy environment. We reveal an arched entrance that connects the service area and the kitchen. The curved shape meets the proprietor’s taste in retro style, wonderfully interweaving with the modern design.

客席區

Dining Area

客席區規劃四人座與雙人座,中央採用灰色長型椅複合灰玻隔板,劃分開放式的場域,不僅保留空間的通透感,也讓兩邊的客人保有隱私,此外,回應業主對於原木質感的鍾愛,特別於客餐區的盡頭加入木質格柵與半腰壁板,營造圓潤溫煦的用餐感受。

We skillfully reconfigure the dining area for 2-seater tables and 4-person tables. Excellently place a long bench with the grey-tinted glass partition on the seat back at the center of the service area that can bring about unimpeded views and provide privacy for the diners on both sides withal. In addition, we moderately exploit the timber grid partition and waist-height wooden veneers at the end of the dining room to satisfy the proprietor's fondness and perform a warmhearted circumstance.

醬料區

Sauce-making Area

醬料區以搶眼的磚紅色漆料為基底,除了傳遞業主數十年如一日的熱忱,也具引導顧客之效,牆面結合招牌logo的橢圓圖形,設計兩道置入間接照明的壁龕,內部擺設店家的特製麵碗,令此處成為空間的視覺焦點,同時向人們呈遞鮮明的品牌形象。

Brilliantly finish the sauce-making area with a vivid red color palette manifesting the enthusiasm that the proprietor's never lost and representing an eye-catching featured wall. Ingeniously install the indirect illumination for two oval-shaped recesses, which imply the brand logo, and display the tailored noodle bowls designed by the owner. The area serves as the focal impression of the restaurant and demonstrates a clear brand image.

項目資訊

案名:承心

項目類型:商業空間

項目地址:台灣台南

設計團隊:詠絮設計

項目坪數:70坪

主要建材:大理石、烤漆鐵件、義大利特殊塗料、壁紙漆、實木貼皮,進口磁磚

OPEN Design 動能開啟傳媒

OPEN Design

OPEN Design

在眾多媒體的年代,OPEN Design 將更專注於合作,活動,整合,以及傳遞國際趨勢跟新知給使用者,透過深入與閱讀,透過購買與收藏,我們希望 OPEN Design 的使用者,更關心臺灣的在地文化,也更願意打開心胸,閱讀整個地球村最好的設計,最棒的人,最感動的故事。

延伸閱讀

蠟像變鬼像!甄子丹、麥可傑克森「山寨版醜出新高度」 網友看傻:侮辱智商 

蠟像變鬼像!甄子丹、麥可傑克森「山寨版醜出新高度」 網友看傻:侮辱智商 

楊謹華巧搭江詩丹頓複雜女表 頂級訂製禮服唯美相隨

楊謹華巧搭江詩丹頓複雜女表 頂級訂製禮服唯美相隨

升級配備不加價  INFINITI QX55 全新23年式魅力上市

升級配備不加價 INFINITI QX55 全新23年式魅力上市

科幻電影中的建築真實存在! 杜拜未來博物館展現人文美感與極致工藝

科幻電影中的建築真實存在! 杜拜未來博物館展現人文美感與極致工藝

相關新聞

師法自然 蘊藏四季的玻璃盒

師法自然 蘊藏四季的玻璃盒

小家庭廚房必備單品!嘉儀KE桌上型洗碗乾燥機首度亮相

小家庭廚房必備單品!嘉儀KE桌上型洗碗乾燥機首度亮相

人與貓的共生宅

人與貓的共生宅

專訪/細膩感知美學 貼近人心想望

專訪/細膩感知美學 貼近人心想望

2023 MUSE 設計獎 第二季開獎 ! 金獎作品 (十一)

2023 MUSE 設計獎 第二季開獎 ! 金獎作品 (十一)

紐約公寓 · 家的方向 忙轉於城市的心靈綠洲

紐約公寓 · 家的方向 忙轉於城市的心靈綠洲

熱門文章

台灣建商怎麼沒爆炸? 專家:央行不愧是超級A

台灣建商怎麼沒爆炸? 專家:央行不愧是超級A

美國買房大又便宜? 她曝「這些費用」高到嚇人:台灣別羨慕海外

美國買房大又便宜? 她曝「這些費用」高到嚇人:台灣別羨慕海外

買錯了! 桃園投資2屋新房「2個月都沒人租」 內行人揭2關鍵

買錯了! 桃園投資2屋新房「2個月都沒人租」 內行人揭2關鍵

知名投資客劉媽媽「東區店王」又空了 不降反漲開60萬元求租

知名投資客劉媽媽「東區店王」又空了 不降反漲開60萬元求租

房市真回溫?專家揭數據「只剩年輕人在衝」

房市真回溫?專家揭數據「只剩年輕人在衝」

全球爆建商倒閉潮、台灣風暴何時來?專家這麼說

全球爆建商倒閉潮、台灣風暴何時來?專家這麼說

商品推薦